"Razmišljala sam što mi ne zaoremo našu Slavoniju, i u Srbiji isto, i tražimo od EU neku hitnu pomoć"

Zagreb -- Bivša hrvatska predsednica komentarisala je ulazak Finske i Švedske u NATO, rat u Ukrajini i svoje odnose s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/ YURI KADOBNOV / POOL
EPA-EFE/ YURI KADOBNOV / POOL

"Kada je počela otvorena ruska agresija, razmišljala sam – pa zašto mi ne zaoremo sad ovu našu Slavoniju, i u Srbiji isto, i tražimo od EU neku hitnu pomoću i u ljudstvu, mašinama i svemu ostalom, kako bismo zasadili to žito", rekla je za RTL Kolinda Grabar Kitarović.

Trebalo bi da Hrvatska, kako kaže, podržava proizvodnju žita iz Ukrajine, "ali mislim da smo s našom panonskom ravnicom mogli uskočiti kako bismo sprečili rast cena, posebno na hrvatskom tržištu, ali i drugima".

Ono što se činilo nemoguće do pre par meseci danas je stvarnost, Finska i Švedska ulaze u NATO. "Ja sam uverena, da je Hrvatska bila članica NATO-a u vreme velikosrpske agresije protiv Hrvatske, da se to ne bi dogodilo. Gledajući šta se danas događa u Ukrajini, koja nema pravo na člana 5, odnosno kolektivnu samoodbranu, ja bih na mestu Finske i Švedske donela tu odluku", kazala je Grabar-Kitarović.

Evropa s jedne strane misli da će to doprineti sigurnosti Evrope i jačati NATO, ali koji će biti Putinov odgovor je trenutno najvažnije pitanje. Bivša predsednica kaže kako je Putinu oduvek bilo jasno da je NATO odbrambeni savez.

"Sećam se sammita u Rimu kada je uspostavljeno partnerstvo između Rusije i NATO-a, kada je Putin rekao da 50 godina Hladnog rata nikome ništa dobroga nije donelo", prisetila se Grabar-Kitarović.

NATO nema nameru da ulazi u sukob s Rusijom, smatra Kolinda, i radi sve da bi se sukob smirio i da ne bi došlo do širenja. "Činjenica je da Ukrajina ima potpuno pravo na samoodbranu, što je i osigurano Poveljom UN-a", dodala je.

Jedino rešenje može biti diplomatsko rešenje, kaže, ali pitanje je koliko je druga strana spremna na to rešenje. "Niko nema pravo nametati mir Ukrajini. Kao što bih se ja kao Hrvatica tada, 90-ih godina, kada smo se mi borili, borila protiv bilo kakvih nametanja rešenja kada je reč o Hrvatskoj", rekla je.

Na pitanje je li se Evropa podelila na one koji žele da rat završi brzo i druge, koji misle da bi rat trebalo da se nastavi, Kolinda je još jednom istakla da Ukrajini niko ne može nametati mir.

"Naravno da svi želimo da to sve što pre završi", kazala je.

"Nemate uvek sve informacije i ja zaista mislim da on jeste uveren da Zapad njemu predstavlja pretnju, ali treba biti razuman i treba ustrajati na zaštiti zajedničkih vrednosti. Bilo bi dobro da se pregovori vode iza zatvorenih vrata jer sve što izađe u javnost sada je osuđeno na propast. Ali, nisam sigurna u ovom trenutku da li je predsednik Putin spreman", objasnila je Grabar-Kitarović.

"Kad sam razgovarala s njim kao predsednica, to su bili dugi i ne jednostavni razgovori koji su trajali satima. Moglo se tada s njim razgovarati i bio je razuman. Ni u jednom trenutku nije pokazao nepoštovanje ni prema meni kao predsednici ni kao prema ženi", ispričala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu