Prva izjava posle izveštaja o Srbiji: Žao mi je...

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju kaže da ovogodišnji izveštaj o Srbiji jasno stavlja do znanja da je "perspektiva članstva vrlo jasna".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Međutim, kako dodaje Vladimir Bilčik, Srbija mora da načini ”odlučujući napredak” na tom putu.

"Odlučujući napredak može biti postignut ukoliko i kada Srbija učini korake ka usklađivanju sa spoljnom politikom EU", poručio je Bilčik u prvoj izjavi posle glasanja o izveštaju u Spoljnopolitičkom odboru EP.

Bilčik je rekao da se veliki deo izveštaja o Srbiji odnosi na agresiju Rusije na Ukrajinu, pri čemu se Srbija poziva da donese ”odlučne izbore”.

”Evropski put je zasnovan na vladavini prava, evropskim vrednostima, ali i usklađivanju sa spoljnom politikom. Izveštaj naglašava da je stepen usklađenosti Srbije najniži u regionu Zapadnog Balkna. Mi ne želimo da postavljamo ultimatum, ali trebalo bi da bude jasno svima u Srbiji šta se očekuje od ovog partnerstva koje je esencija evropskog puta. Očekujemo da Srbija donese neke izbore i da bude na pravoj strani istorije kada je u pitanju ova agresija”, poručio je Bilčik.

Vučić: Ja pitam – šta mi sada treba da učinimo, da priznamo Kosovo?

A sad i zvanično: Od Srbije se traži...

Španija reagovala zbog tzv. Kosova: Ne može

On ocenjuje da je ”sedenje na više stolica” i nastavak EU puta postalo ”gotovo neizvodljivo” posle početka rata u Ukrajini i ističe da bi bilo korisno da se Srbija uskladi ”što pre” sa potezima EU.

Kada je reč o delu teksta izveštaja koji spominje ”međusobno priznanje” kao osnovu finalnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, Vladimir Bilčik poručuje da je bilo ”teških pregovora o tekstu”, da je ”pohvaljena uloga Beograda u dijalogu”, a da je njegova ocena da Priština ”nije bila konstruktivni partner” poslednjih meseci.

”Nisam srećan zbog pominjanja međusobnog priznaja u izveštaju, ali većina u Evropskom parlamentu priznaje nezavisnost Kosova, i politička odluka većine je bila da se to nađe u tekstu. Želeo bih da javnosti u Srbiji objasnim da EP ne odlučuje o priznaju Kosova. U ovom trenutku ne vidimo nikakve korake u pravcu priznanja Kosova od strane pet država članica koje ga ne priznaju”, kazao je Bilčik.

Izvestilac za Srbiju napominje da je u 2021. godini postignut napredak kada je reč o otvaranju klastera od četiri poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, kao i da je došlo do pozitivnih promena u oblasti vladavine prava, što se ogleda u ustavnim izmenama usvojenim posle referenduma.

Bilčik je pozvao na brzo formiranje organa vlasti nakon izbora održanih 3. aprila i poručio da je međupartijski dijalog koji je vođen pod posredovanjem Evropskog parlamenta doveo do toga da ”vlast i opozicija sednu za isti sto” i da se ”okonča bojkot srpske politike”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu