"Signal svima koji 'oštre mač' – sa nama je opasno ratovati"

Aleksandar Lukašenko ocenio je da će operacija ODKB u Kazahstanu biti signal svima koji, kako je rekao, "oštre mač“ oko granica Rusije i Belorusije.

Izvor: Tanjug, Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Pročitajte još:

Poleteli prvi avioni

"Zapadne specijalne službe stoje iza protesta u Kazahstanu"

"Ovo je signal svima koji oštre mač na obodu belorusko-ruskih granica", rekao je Lukašenko na sastanku sa mirovnim kontingentom koji je završio svoju misiju u Kazahstanu, prenosi RIA Novosti pozivajući se na Sputnjik Belorusija.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je operacija ODKB u Kazahstanu signal svima onima koji se oštre za rat po obodu belorusko-ruskih granica. "Vi ste samo svojim prisustvom u toj zemlji, čak i bez pucanja, bez specijalnih operacija, osigurali mir i red. To je bio signal svima koji danas oštre sablje duž belorusko-ruskih granica. Svima ste pokazali da je s nama opasno ratovati", rekao je Lukašenko na sastanku sa mirovnim kontingentom koji se vratio iz Kazahstana nakon završene misije, prenosi "Belta". Prema njegovim rečima, organizatori nemira želeli su da oslabe Rusiju. "Organizatori meteža nameravali su da podgreju situaciju u toj centralno-azijskoj republici i u suštini da destabilizuju situaciju po obodu Rusije kako bi oslabili našeg glavnog saveznika", ocenio je on. Prema njegovim rečima, jasno je da su događaji u Kazahstanu „još jedan pokušaj spoljnog mešanja u unutrašnje poslove nezavisnih država, a pretnje sa kojima se suočio Kazahstan zajedničke su za većinu država na postsovjetskom prostoru. Lukašenko je rekao da su terorističke grupe koje su napale Kazahstan imale iskustvo u ratovanju. "Oni su prošli specijalnu obuku i imaju ratno iskustvo, stečeno na različitim žarištima", rekao je beloruski lider. Kako je precizirao, Kazahstan je bio izložen oružanoj agresiji dobro koordinisanih terorističkih grupa.

Zaustavljena obojena revolucija

Takođe je istakao da se uspeh misije ODKB može smatrati efikasnim mehanizmom borbe protiv takozvanih obojenih revolucija.

"Prebacivanjem kontingenta savezničnih zemalja u najkraćem roku je eliminisana pretnja uništenja države, osigurana je stabilizacija situacije i uspostavljanje ustavnog poretka u zemlji. Naši zajednički napori ne samo da su postavili na mesto teroriste i ekstremiste kojima je upravljano spolja, nego su i pokazali celom svetu tesne savezničke veze, sposobnost delovanja i potencijal Organizacije dogovora za kolektivnu bezbednost", poručio je Lukašenko. Takođe je otkrio da su celu operaciju, do detalja, u roku od jednog sata razradili on i predsednik Rusije Vladimir Putin, te da su već nakon nekoliko časova prvi avioni poleteli u Kazahstan. Podsetimo, nakon izbijanja masovnih protesta u Kazahstanu, predsednik zemlje Kasim Žomart Tokajev zatražio je pomoć od ODKB-a "za prevazilaženje terorističke pretnje". Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje u Kazahstan mirovne snage radi normalizacije situacije u zemlji. Misija ODKB je uspešno završena 13. januara i mirovnjaci se povlače iz Kazahstana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu