Fajzer plaćao stručnjacima da napadaju vakcine konkurencije?

Farmaceutski gigant Fajzer optužen je da je plaćao stručnjacima da se diskredituju vakcinu protiv koronavirusa rivalske kompanije Astrazeneka.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA
Foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

To je objavio britanski "Kanal 4" u jednom prilogu.

Fajzer je navodno finansirao prezentaciju u kojoj su govornici tvrdili da Astrazenekina vakcina može da izazove rak, kao i da nije sigurna za imunološki ugrožene pacijente. Do te izjave navodno se došlo na edukacionom seminaru u Kanadi prošle godine, ali nije poznato koliko je takvih prezentacija bilo i radi li se o izolovanom događaju.

Fajzer je odbio ove optužbe, istakavši kako se prezentacija "lažno pripisuje" Fajzeru, odnosno da je to organizovala treća strana.

Još jedan zanimljiv podatak iz istrage je da su troškovi proizvodnje za Fajzerove doze cepiva navodno koštali samo 76 penija po injekciji.

Budući da Fajzer naplaćuje 25 evra po dozi, ovo predstavlja maržu od 3.000 odsto u odnosu na proizvodnu cenu.

Fajzer je poručio da su procene "krajnje netačne", kao i da se nisu uzela u obzir klinička istraživanja, proizvodnja na masovnom nivou, kao i globalna distribucija.

Profesor ser Endru Polard, direktor Oksfordske grupe koja je razvila vakcinu Astrazeneka, odbacio je tvrdnje i upozorio na opasnosti širenja dezinformacija o cepivu.

"Postoji ogroman rizik od dezinformacija, jer sve što tera ljude da oklevaju oko vakcinisanja može da rizikuje njihove živote", rekao je on.

"To može da potkopa i utiče na odluke koje ljudi donose o sopstvenom zdravlju, ali i da stvori nesigurnost za kreatore politike", navodi "Dejli mejl".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu