Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zanimljivosti

30. 09. 2016. 09:46   >>  09:50

Danas slavimo Veru, Ljubav i Nadu: Dan da ćerkama pokažete koliko ih volite

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i njihovoj majci Sofiji. Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i njihova majka Sofija bile su hrišćanske svetiteljke i mučenice iz 2. veka. Živele su i stradale u Rimu.

Sofija je bila udovica i sama je podizala svoje ćerke koje su imale Vera 12, Nada 10 i Ljubav devet godina.

Kada su u vreme cara Hadrijana počela hapšenja hrišćana, Sofija je sa ćerkama zarobljena i izvedena pred cara. Nakon što su odbile da se odreknu svoje vere, Hadrijan je naredio mučenje Sofijinih ćerki iako je reč bila tek o devojčicama. Tako su sve i nastradale.

Majka je uzela njihova tela i sahranila ih van grada. Nakon tri dana i tri noći molitvi na njihovom grobu i sama je umrla 137. godine.

Kako su imena devojčica - Ljubav, Vera i Nada, postala simbol života svakog hrišćanina, narod smatra da se na današnji dan treba uzdržati od svakih zlih misli i dela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem.

Takođe, ovaj praznik je posvećen ženama i njihovoj deci, prevashodno ćerkama. Veruje se da devojčice danas treba obradovati nekim poklonom koliko god on skroman bio.

Zato majke, imamo savet za vas. Biće dovoljno i da im samo posvetite pažnju i pokažete im koliko ih volite. Nekada je to najlepši poklon!

Izvor: Dnevno

 

2 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari