Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Moda

12. 11. 2017. 15:00   >>  10:57

VANVREMENSKI STIL: Italijanski muškarac

Titula "najstilizovanije nacije na svetu" u brojnim modnim izborima po pravilu pripada Italijanima.

Britanci, Amerikanci, Skandinavci i Francuzi, su svi od reda imali veliki uticaj na mušku modu. Međutim, nigde moda nije tako važan segment života kao u ovoj mediteranskoj zemlji. Kao rezultat strasti prema lepom oblačenju nastao je jedinstven, prepoznatljiv i pomalo ekscentričan modni izraz. On se vremenom oblikovao, a stručnjaci koji su se bavili tim pitanjem, mišljenja su da istančan ukus dolazi kao nasleđe iz davnih vremena, mešanja različitih kultura na Apeninima, od starog Rima preko renesanse i čuvene porodice Mediči pa sve do današnjih dana.

Italijanska muška moda globalnu popularnost je stekla nakon Drugog svetskog rata i nastanka Republike. Posleratne godine su bile period optimizma i snažnog ekonomskog razvoja u svetu. Upravo u to vreme dolazi do potpunog etabliranja brojnih modnih kuća iz Italije koje su sinonim kvaliteta i dan danas. Prvo veliki brend koji je osvoji srca muškaraca je kuća luksuznih odela Brioni koju je osnovao legendarni krojač Nazareno Fontikoli 1951 godine. Upravo je ovaj brend bio "krivac" za savršen izgled različitih Bondova više od trideset godina.

Značajan uticaj na italijanski modni ukus imala je i umetnost, posebno filmska.

U čuvenom klasiku Federika Felinija iz 1960. godine "La Dolce Vita", glavni junak koga tumači Marčelo Mastrojani prestavljen je kao muškarac opuštene elegancije i u određenoj meri ciničnog šika. Upravo je ovo ostvarenja postavilo temelje savremenoj modnoj noti u Italiji.
Što se tiče samog stila, primetićete određene komade koji se smatraju osnovama. Teget jednoredno skladno skrojeno odelo se smatra takvim elementom.

Drugi važan segment je izbor odeće koja će biti prilagodljiva različitim stilovima. Kontrastne boje, tamne uske kravate, džepne maramice i šarene narukvice takođe su deo italijanskog modnog zakona. Što se tiče obuće, najpopularniji su loafers i monk modeli cipela u svim nijansama smeđe boje.
Određena doza ekscentričnosti je veoma poželjna kod modernog italijanskog muškarca. Jarke nijanse crvene, ljubičaste, narandžaste i žute su čest prizor na ulicama i trgovima italijanskih gradova. Lagani džemperi u kombinaciji sa slim cut chino pantalonama i antilop mokasinama su idealan recept ukoliko i vi želite da pobnesete ovaj jedinstveni sprecatura stil.
Osećaj za modu je subjektivna stvar, ali niko ne može osporiti jedinstvenost i dugovečnost italijanske muške mode. Već generacije muškaraca sa Apeninskog poluostrva brižljivo čuvaju svoj modni izraz koji je postao važan deo njihovih života i kojeg iznad svega definiše stavljanje fokusa na kvalitet ispred trenutnih trendova.

Izvor: Man's Health

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari