Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Život priča

11. 10. 2017. 10:21   >>  10:53

Život priča - Čov(J)ek

Amir Reko iz sela Gudelj kod Goražda, bivši je oficir JNA, koji je spasio 45 srpskih civila iz sela Bučje od sigurne smrti, i to samo tri dana nakon što mu je srpska strana u kući spalila majku i nekoliko članova porodice.

Kada je počeo rat u Bosni, dezertirao je iz JNA, jer nije želeo da ubija svoje sunarodnike. Da prebegne u Bosnu, pomogao m je najbolji prijatelj, Srbin, Dragan Simić, koji je, rizikujući svoj život jer pomaže Muslimanu, spasao Amira od srpskih policajaca. Postaje oficir Armije BiH. Jednoga dana, ne znajući da je to Amirovo selo, kurir mu je podneo izveštaj da je srpska strana u selu Gudelj zatvorila u kuću meštane i žive ih spalila. Amir tada čuje ime svoje majke, dede, i svih iz familije koji su ostali u selu.

Samo nekoliko dana kasnije, dobija komandu da se selo Bučje, sa većinski srpskim stanovništvom, očisti. Za mnoge bi to bila idealna prilika za osvetu, ali ne i za Amira Reka, koji, mimo komande, odlučuje da ugovori predaju meštana i naoružanja i obezbedi im prolaz na srpsku teritoriju. Zahvaljujući njemu, 45 Srba je spaseno, a on je sprečio novi zločin, jer je želeo da, uprkos tragediji i boli, ostane čovek.

Četvrtak, 12. oktobar u 22.00

1 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari