Živela je okružena glamurom, ali život princeze od Monaka bio je nesrećan: O tragičnoj smrti i danas kruže teorije zavere

Ikona stila, muza Alfreda Hičkoka i princeza od Monaka samo su neki od pojmova koji se povezuju s legendarnom Grejs Keli Ipak, njen život bio je daleko od bajke

Foto: Stefano Chiacchiarini '74/Shutterstock
Foto: Stefano Chiacchiarini '74/Shutterstock
.

Holivudska lepotica koja je postala princeza od Monaka, preminula je 14. septembra 1982. u 53. godini. Grejs Keli dan ranije izletela je s puta nakon što je tokom vožnje doživela moždani udar. S njom je u automobilu bila ćerka Stefani, tada 17-godišnjakinja, koja je preživela.

Otac se protivio glumačkoj karijeri

Grejs Patriša Keli je rođena u Filadelfiji, 12. novembra 1929. godine. Uprkos neslaganju svog oca, Grejs je nakon srednje škole odlučila da sledi svoje snove i postane glumica. Upisala je Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku, a usput je radila i kao model.

Debitovala je na Brodveju 1949. godine, a sledeća stepenica ka uspehu bila je televizija. U prvom filmu 1951. godine, "Četrnaest sati", nije imala veliku ni zapaženu ulogu. Već je sledećim filmom "Tačno u podne", stekla određenu popularnost.

U "Mogambu'"je 1953. godine glumila uz Klarka Gejbla i Avu Gardner i zaradila je nominaciju za Zlatni globus za sporednu ulogu. Usledila je saradnja s Alfredom Hičkokom u "Pozovi M radi ubistva" i "Prozoru u dvorište". Za ulogu u "Provincijalki" osvojila je Oskara.

Ljubavni život jedne dive

Dok je snimala "Pozovi M radi ubistva" mediji su je povezivali s 22 godine starijim kolegom Rejem Milandom, a šuškalo se da je kriva za razvod njegova braka. Zamalo se udala za kasnijeg dizajnera prve dame Džeki Kenedi, Olega Kasinija, ali vezu je dokrajčilo neprihvatanje porodice Keli, koja nije mogla da se pomiri s ćerkinim izborom razvedenog nekatolika.

Pronašla ljubav na crvenom tepihu

Za vreme snimanja Hičkokovog filma "Držite lopova" na francuskoj rivijeri 1955. godine, Grejs se oduševila zemljom. Na filmskom festivalu u Kanu upoznala je vladara Kneževine Monako Renijera III i već godinu dana kasnije par se verio.

Brak na korist svih?

Ipak, čini se da ova bajkovita ljubavna priča uopšte nije bila idilična i da je njihov "savršeni život" zapravo bio velika laž. Naime, Renije je morao što pre da se oženi i osigura naslednika kako Kneževina ne bi bila pripojena Francuskoj, a Grejs je tražila prikladnog muža prihvatljivog njenoj porodici. Sem toga, njena popularnost pomogla je da oživi zamrli turizam u kockarskoj državici, a kneževoj blagajni dobro je došao i njen miraz od 2 miliona dolara.

Lekarski pregled pre venčanja

Kako je pitanje potomstva bilo od posebne važnosti, Grejs je pre venčanja morala da obavi niz pregleda da se utvrdi da li je zdrava i sposobna da rađa. Pri udaje, morala je, prema ugovoru sa studijem MGM, da snimi još jedan film – "Visoko društvo" 1956. godine. Nakon toga se povukla jer ni njen suprug plave krvi, ni njegovi podanici, nisu želeli da njihova kneginja snima filmove.

Venčanje veka

Venčanje je u medijima bilo prozvano venčanjem veka. Na civilnoj ceremoniji bilo je prisutno 700, a na crkvenoj 600 zvanica, a Grace je zablistala u haljini Oskarovke Helen Rouz od 30 metara svile i tafta, 125 godina stare čipke i hiljade bisera.

Nesrećna princeza

Život u palati nije je usrećio, a i suprug joj je navodno bio neveran. Grejs se posvetila humanitarnom radu i porodici, a svi pokušaji da obnovi filmsku karijeru su propadali. S Renijeom je imala troje dece, današnjeg kneza Alberta II, oženjenog zgodnom južnoafričkom plivačicom Šarlin Vitstok, i princeze Karolinu i Stefani, 24Sata.hr.

Kada je 1982. poginula u stravičnoj nesreći, posle moždanog udara koji je doživela za volanom svog automobila, Grejs Keli je imala svega 52 godine. Sinu i dvema ćerkama ostavila je 10.000 dolara na računu i trošnu kućicu u Irskoj, koja je nekada pripadala njenom dedi.

U vozilu je bila sa svojom 17-godišnjom ćerkom, princezom Stefani, na suvozačevom sedištu, i srušila se niz liticu visoku skoro 40 metara. Stefani je preživela, ali je Grejs Keli umrla sledećeg dana kada je njen suprug, princ Renije III od Monaka, rekao lekarima da je skinu sa aparata za održavanje života. Proglašena je moždano mrtvom nakon 24 sata u komi.

Ipak, neki i danas smatraju da je to sve laž, zato su se proširile razne teorije i priče o tome što se zaista dogodilo tog kobnog dana.

Najmlađa ćerka Grejs Keli, koja je u vreme nesreće imala samo 17 godina, ceo život se borila sa optužbama da je odgovorna za smrt vlastite majke. Ona sama je iz nesreće izašla sa nekoliko slomljenih rebara i slomljenom ključnom kosti.