Ona je nutricionistkinja, fitnes instruktorka i preduzetnica iz Novog Pazara. Javnosti je postala poznata zahvaljujući TikToku gde svakodnevno objavljuje snimke o biznisu, fitnesu i nutritivne savete, iz ugla islama kao načina života. Ona je jedina koja u svojoj porodici nosi nikab. Kako se sprema za post, kako trenira i šta najviše voli da kuva, kao i kako se "nosi" sa komentarima na društvenim mrežama, pričala nam je u emisiji "150 minuta" Zilha Trtovac Smakić.

Ideju da se obraća ljudima na društvenim mrežama, da priča o svom svakodnevnom životu i svim stereotipima koji se odnose na islam, dobila je od brata koji je odavno aktivan i vrlo uspešan na Internetu.

Iako je roditelji nikada nisu primoravali da nosi hidžab ili nikab, i nisu bili "praktičari" vere u spoljašnjem svetu, u njihovoj kući su se pravila islama i te kako poštovala.

Zilha je, po sopstvenoj odluci, počela da nosi hidžab u svojim apsolventskim danima.

"Dela i radnje su najviše ono što opisuje čoveka, to nije fizički izgled. Baš zbog toga, u razgovoru sa mojim klijentkinjama koje imaju problem sa nesigurnošću, na najbolji mogući način im predstavim da to nije samo ono po čemu treba neko da te pamti i poštuje. Kod mene je otac odmalena razvio svest da jeste lepo kada ti neko udeli kompliment da si lepa, ali je još lepše da ti kaže da si pametna, sposobna, uporna. I to su ti kvaliteti kojima žena, prema mom mišljenju, treba više da teži", rekla je Zilha.

Da li se njen život i u čemu razlikuje od života žena koje "nisu pokrivene", odnosno koje ne nose nikab, kakva iskustva nosi iz rada sa svojim klijentkinjama, ali i o porodičnom životu i suprugu, pričala je Zilha u nastavku...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.