Udruženje žena "Somborske šnajderke" bavi se pružanjem PODRŽKE ŽENAMA ŽRTVAMA NASILJA; Sada im je POTREBNA NAŠA POMOĆ

Udruženje "Somborske šnajderke" sastoji se od žena koje su preživele porodično nasile - svaka ima svoju priču, prekinutu odlaskom i nastavljenu onda kada su odlučile da dalje same kroje svoj život.

Foto: Tv Prva / &Exploziv& printscreen
Foto: Tv Prva / "Exploziv" printscreen
.

Za dve godine postojanja, njih 15 je prošlo obuku za krojački zanat i steklo finansijsku nezavisnost. S obzirom na to da statistika kaže da se najveći broj žena vraća nasilniku upravo iz egzistencijalnih razloga - ovo je za njih značilo šansu za novi život, bez brige o tome kako će preživeti.

"Prolazila sam kroz nasilje u familiji, bila sam u jednom teškom braku, morala sam da ga ostavim jer je i na mene i na ćerku jako teško prihički uticalo sve. Imala sam tu sreću da sam završila u sigurnoj kući. Tamo sam prvo psihički mir sama sebi stvorila i prilikom izlaska ćerka i ja smo same živele. Morala sam sebi da nađem posao, da obezbedim detetu i školovanje i da nije dete željno ničega", ispričala je jedna od korisnica.

Ako u teškim trenucma kada preživljava porodično nasilje žena nema kome da se obrati, šanse da će otići su manje. Upravo iz tog razloga Tamara Rudić je odlučila da osnuje ovo udruženje, kao podršku onima koje se nađu u sličnoj situaciji.

"Iza svake organizacije se nalazi i lična motivacija i profesionalna. Ja sam svoju snagu pronašla u 'Somborskim šnajderkama' i radeći sa ženama koje su bile žrtve nasilja sam se osećala dobro i nadahnuto, jer iza sebe vidim žene koje su uspele da prevaziđu traume koje ni malo nisu lake, vidim hrabre žene, vidim uspešne žene...", ispričala je Tamara.

Za nepune dve godine ove žene su prešle put od šivenja zaštitnih maski za vreme korone do prve samostalne revije.

Do sada su postigle i ono o čemu nisu ni sanjale, a njihov naredni cilj je šnajderaj centar koji će značiti veću proizvodnju, a imaće učionicu za decu i predah smeštaj za izlazak iz sistmske podrške.

"Šnajderaj centar zapravo zači da ćemo moći da obuhvatimo veći broj žena koje nemaju uslove od svojih kuća da rade u okviru naše organizacije. To znači da će deca biti tu zajedno sa majkama koje usavršavaju krojačke veštine, da ćemo moći da primamo veće porudžbine i da ćemo moći da ostvarimo kvalitetnije i bezbednije uslove za rad za same žene koje su angažovane u našoj organizaciji", objasnila je Tamara.

Mi im možemo pomoći da im snovi postanu stvarnost, uplatom novca na račun: 340-1120255-20

Kako je izgledala modna revija koje su organizovale "Somborske šnajderke" i koliko ova organizacija znači svakoj od od ovih žena, pogledajte u videu: