Supermodel Karmen Del Orefiče ima 90 godina, ali je to ne sprečava da se bavi manekenstvom; Bila je čak i MUZA SALVADORA DALIJA

Ona je jedna od najpoznatijih, a definitivno najstarija manekenka na svetu. Ima 90 godina, ali i dalje šeta modnim pistama. Njena karijera je započeta tako davno, da se verovatno većina nas koja čita ovaj tekst tada još nije ni rodila.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Karmen se manekenstvom bavi od 14 godne. Njena prirodna lepota i harizma opčinile su modni svett, mnoge fotografe ali i Salvadora Dalija, čija je muza bila.

Karmen je kćerka balerine i muzičara. Živela je u izuzetno siromašnoj umetničkoj porodici, a par se razveo kada je Karmen bila dete, prilikom čega je ona pripala majci. Želeći da njena kćerka pođe njenim stopama, majka ju je upisala na balet.

Njena majka je bila izuzetno zahtevna žena i od Karmen je tražila savršenstvo. Tokom celog svog mladog života, Karmen je smatrala da je ružna, jer je bila visoka i mršava.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Njena majka nije mogla da je sama odgaja pa je Karmen često boravila u inetrnatima sanjajući o karijeri balerine. Međutim, reumatizam je ugasio njene snove. Tako je Karmen sa samo 14 godina započela karijeru manekenke. Već 1947. godine, njena fotografija je bila na naslovnici Voga.

Samoj Karmen se nije dopala ta fotografija. Seća se da je izašla iz autobusa i na jednom kiosku videla Vog. Ugledavši svoju dečačku frizuru, umalo je zaplakala.

Iako je radila kao manekenka - nije bila bogata. Ponekad nije imala dovoljno novca ni za hranu. Vremenom je zarada porasla na 25 dolara na sat, a Karmen je morala da štedi svaki dolar.

Ona i njena majka živele su bez tople vode i stalno im je nešto nedostajalo. Morale su da založe mašinu za šivenje kako bi platile kiriju za stan. Međutim takav život ju je naučio da ceni svaki dolar, ali i život.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

1963. godine, Karmen je odlučila da napusti manekenstvo. Ubrzo se udala i rodila ćerku, a već 1978. godine se ipak vratila manekenstvu.

Mnoge manekenke smatraju da je starost prepreka za ovaj posao, ali ne i Karmen. Ona je pustila kosu da joj prirodno sedi i ni jednom nije podlegla plastičnoj hirurgiji.

Prelepa Karmen i dalje ne odustaje od manekenskog poziva, a kaže da joj starost nije prepreka. Ona i dalje izgleda vrlo negovano, atraktivno i doterano, a svi joj daju barem 20 godina manje!

„Ne znam da li ispadam smešna ili glupa što još uvek poziram, ali uživam dok hodam pistom i znam da to radim dobro“, rekla je Karmen i u šali zaključila da se nada da će umreti u štiklama na pisti.