Petakovići su razotkrili aferu "Krio sejv": Do tada su se matične ćelije slale uz pratioca, a njihove su poslate kurirskom službom

Petakovići su imali nadu da će svoju sedmogodišnju ćerku koja ima autizam da izleče matičnim ćelijama koje su uzete još po njenom rođenju. Međutim, stvari počinju da se komplikuju na putu od Švajcarske banke do klinike u Americi gde je trebao da se počne sa terapijom, kada su roditelji ustanovili da su matične ćelije uništene. Tako je bračni par iz Srbije i otkrio aferu "Krio sejv" koja je potresala Evropu. Rastko Petaković tim povodom gostovao je u “Jutru” gde je ispričao čitavu priču od trenutka kada su naručili svoje matične ćelije iz skladišta u Belgiji gde su se čuvale.

Afera Krio sejv, foto: Depositphotos/18percentgrey
Afera Krio sejv, foto: Depositphotos/18percentgrey
.

Matične ćelije su, priča Petaković, iz Belgije prebačene u Ženevu i onda su poslate u Severnu Karolinu. Bile su poslate preko sertifikovane kurirne službe, ali to je upravo bio problem.

Petakovići su utvrdili da je do tada bila praksa da se matične ćelije šalju uz pratioca, uz tehničko lice koje je neprekidno uz paket. Pratilac ima uz sebe kontejner i u slučaju bilo kakve promene temperature ili kvara može da ih prebaci i tako omogućiti da bezbedno stignu na odredište.

Ispostavilo se da je pakovanje bilo neispravno. “Paket je propustio jedan let, pa potom drugi i čitav proces je trajao duže nego što je bilo potrebno i zbog toga što je sam uređaj bio neispravan, matične ćelije su stigle na temperati +15, a trebalo je da stignu na tempuraturi -150”, objasnio je gost Jutra.

Inače, Petaković je rekao da je u tom trenutku bila okončana klinička studija koja je odobrila korišćenje matičnih ćelija za tretman autizma, što je njima probudilo nadu.