Mata Hari ili pravim imenom Margareta Girtruida Zele rođena je 7. avusta 1876. godine u Holandiji. Njen otac - Adam Zele bio je imućni poduzetnik koji je svojoj mezimici priuštio sve što bi poželela od najranijeg detinjstva. Ili je to barem bio slučaj sve do 1889. godine kad je bankrotirao zbog pogrešnih ulaganja, razveo se od njene majke (koja je umrla dve godine kasnije) i poslao je da živi s rodbinom.

Margareta je trebalo da postane vaspitačica, a onda je sa 18 godina videla novinski oglas – 39-godišnji upravnik holandske vojske Rudolf MakLeod traži mladu ženu spremnu na brak i život u koloniji.

Ostalo je istorija.

Postala je žena upravnika vojske, rodila sina Normana i čerku Luisu, a onda se suočila s velikom tragedijom - oboje su postali žrtve trovanja. Dvogodišnji sinčić nije preživeo. Navodno je domaćica na smrtnoj postelji priznala da je želela da otruje decu kako bi se osvetila poslodavcu.

Smrt sina je zahladila odnose među bračnim partnerima, a posebno kada je MakLeod 1900. godine otpušten iz vojske. Tada je pokrenuta rastava, a on je tražio i pravo na starateljstvo nad kćeri. Svatko je krenuo svojim putem.

Postala tražena egzotična pevačica

Margareta je otišla u Pariz. Njen san je bio da postane glumica, a karijeru je započela nastupavši kao cirkuska jahačica pod imenom Lady MakLeod. Kako je jedva spajala kraj s krajem, pozirala je i za slike.

Shvatila je da joj ostvarenje željene karijere otežava i činjenica što je rastavljena žena, pa je odlučila da kreira svoj alter-ego. Nadenuli su joj ime Mata Hari, što na malezijskom jeziku znači "oko zore" i započela svoju transformaciju u egzotičnu plesačicu. Bila je visoka, tamnije puti i kose, idealno građena za tu ulogu.

Početkom 20. veka u Parizu je vladala pomama za egzotičnim plesačicama, pa se svojim izgledom sjajno uklopila u tu priču.

Novine su pisale o njoj kao o “ženi s Dalekog istoka koja je s parfemima i draguljima stigla u Europu kako bi se tu skrivala i otkrivala svojim velima”. Usledili su brojni nastupi, a među onima koji se pamte bio je nastup za poznatog industrijalca gde je na kraju tačke ostala gotovo potpuno gola na pozornici.

Zbog obnaženih plesova izgubila je starateljstvo nad ćerkom, ali ostvario joj joj se veliki san – postala je glumica i glumila Kleopatru u milanskoj Skali. Nastupala je u Monte Karlu, Berlinu, Beču, Sofiji, Milanu i Madridu.

Kako su na njene nastupe zalazili brojni uticajni muškarci često je načula razgovore koje možda i nije trebalo, praveći se pritom, dakako, da ni o čemu nema pojma. Osim toga, kad je izbio Prvi svetski rat, Holandija je ostala neutralna. Zato je Margareta Zele koja je imala holandsko državljanstvo, mogla slobodno da prelazi državne granice.

Spetljala se s mnogim visokim savezničkim generalima. Jednom je u razgovoru sa zaposlenim u britanskoj tajnoj službi rekla da radi kao špijunka za francusku vojsku, što je posle porekla.

No priče o njenom špijunskom životu krenule su kad joj je nemačka tajna služba navodno platila između 20.000 do 30.000 tadašnjih maraka za špijunske usluge. Tada je navodno i dobila tajno ime H-21.

Špijunaša ili način da preživi?

Kako je u vreme rata pao interes za egzotičnim plesačicama i zabavom, drastično su joj se smanjili prihodi i nije više mogla da priušti svoj luksuzan život. U to je vreme u Amsterdamu započela je vezu s mladim ruskim oficirom Vladimirom Maslofom, a u proleće 1915. vratila se u Pariz s namerom da otkaže luksuznu vilu koju više nije mogla da priušti. Francuska tajna služba je pretpostavila da se vratila kako bi špijunirala francuske pripreme za novu ofenzivu. Tu je započeo veći interes Francuza za navodnu špijunku H-21.

Iako tog puta nije bila zadržana, našla se pod stalnom prismotrom engleskih i francuskih službi. U hotelu u kom je odsjela u Madridu boravili su pripadnici raznih službi i tu je navodno uspostavila kontakt s nemačkim vojnim atašeem majorom Arnoldom von Kaleom.

Osuđena na smrt

Bila je uhapšena 1917. u svojoj hotelskoj sobi u Parizu. Tokom pet idućih meseci tvrdila je da je nedužna. Nikoga nisu puštali u njenu tamnicu, osim sveštenika, lkara i advokata. Bila je optužena za izdaju i pomaganje neprijatelju, a kazna je bila smrtna. Danima je iščekivala kada će biti streljana. Obavijestili su je sat vremena pre samog čina.

Telo je predato Medicinskom fakultetu u Sorboni jer se nije pojavio niko od njene rodbine.

Do danas niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da li je Mata Hari zaista bila špijunka ili se samo našla u spletu vrlo nesrećnih okolnosti, pa otišla korak predaleko u želji da vrati nekadašnje bogatstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.