Okačio harmoniku o klin, pa uzeo britvu u ruke: I Čačak je dobio svog Šurdu koji presuđuje bradi i brkovima

Korona virus na mnoge je uticao da promene svoja primarna zanimanja, pa je i jedan haromonikaš iz Čačka odlučio da se potpuno posveti zanatu i otvori berbernicu, jedinu u Čačku. Modni trendovi koji su vratili populanost brkovima i bradi na muškim licima idu mu u prilog, pa se danas mnogi odlučuju da svoj imidž ne prepuštaju slučaju ni električnim brijačima, već veštiim rukama vrsnog berberina.

Čačanski Šurda - berberin, foto: Rina
Čačanski Šurda - berberin, foto: Rina
.

„Tačno je da brijač ili električna mašina rade svoj posao sasvim pristojno, ali ništa ne može da se poredi sa brijanjem u specijalnoj stolici, kod majstora svog zanata, sa četkom, oštricom i laganim potezom smirene ruke. Stari sapun, četkica i britva neizostavni su rekviziti i naravno neophodno je savladati poteze. Osim nekih malih novina u zanatu, u svemu ostalom se poštuje tradicija i radi kao što se radilo nekad“, rekao je za RINU Miroslav Bugarčić zvani Bugi.

Jedina berbernica odiše duhom starih vremena, sa zidova se smeše vremešne fotografije i rekviziti koji su davno prestali da se upotrebljavaju, ali su i dalje kod mnogih žive uspomene. Miroslav je uložio mnogo truda da svaki detalj bude na svom mestu. Osim što dođu da srede bradu, brkove i frizuru mušterije kod Bugija često svraćaju i na kaficu i čašicu razgovora.

„U ovom brzom vremenu sve više je onih koji namerno odvoje pola sata da posvete sebi i odmore. Da imaju neki ritual koji ih ispunjava. Na taj način spajaju i lepo i korisno. Cene su svakako pristupačne i ne sumnjam da će posla biti. Kad se nešto radi iz ljubavi siguran sam da mora biti uspešno“, kaže berberin.

Miroslav posao na počinje bez šoljice kafe i to u velikoj šolji, u gradu na Moravi već ga zovu Šurdom, a on se ipak nada da neće uskoro, kao lik iz popularne serije Vruć vetar poželeti „da ode u Grčku i da nikog ne gleda“. Iako više ne svira aktivno i harmoniku je ostavio kući, u berbernici se često čuje muzika i pesma.

„Ovde mi je mala usna harmonik, pa kad se posao završi i ako mušterije odluče da posede onda zasviram i dobiju i muzičku želju gratis“, kaže kroz osmeh Miroslav.

Izvor: RINA