Na današnji dan preminula je najmističnija vladarka drevnog sveta - Kleopatra: Predstavljamo vam 8 fascinantnih činjenica o njoj

Najčuvenija egipatska kraljica Kleopatra izvršila je samoubistvo 10. ili 12. avgusta 30. godine p.n.e. Njena smrt obavijena je velom misterije, a njen život je bio fascinantan. Donosimo vam 8 interesantnih činjenica o ovoj egipatskoj vladarki.

Foto: Wirestock Creators / Shutterstock
Foto: Wirestock Creators / Shutterstock
.

Život Kleopatre VII, bio je zloglasan, ali ona je bila daleko više od ljubavnice rimskih vođa Julija Cezara i Marka Antonija. Rođena 69. pre Hrista, bila je ćerka Ptolomeja XII Auleta, zloglasnog monarha, a na vlast je došla kao savladalac sa svojim bratom 51. godine p.n.e.

Ko je bila Kleopatra, osim kraljice? Na kraju, nakon što su njena druga braća i sestre umrli ili su bili ubijeni, Kleopatra je postala jedina vladarka Egipta, uz Cezarovu pomoć.

Održavala je egipatsku nezavisnost sve do svog poslednjeg daha, udružujući se sa svojim najmoćnijim neprijateljima, a u tradiciji helenističkih i egipatskih monarha, sama je sebi dala ulogu boginje i dobro je igrala. Za razliku od svojih prethodnika, Kleopatra se potrudila da nauči egipatski, čineći je popularnom među svojim podanicima. Sjajna, šarmantna i nemilosrdna, Kleopatra je bila jedan od najfascinantnijih vladara drevnog sveta.

1. Nažalost Kleopatra najverovatnije nije izgledala tako božanstveno kao što svi veruju

Arheolozi su otkrili novčić sa njenim likom na kome izgleda prilično obično, ali drevni izveštaji se razlikuju. Rimski istoričar Kasije Dio tvrdio je da je „bila žena izvanredne lepote, a u to vreme, kada je bila na vrhuncu svoje mladosti, bila je najupečatljivija“. Plutarh je tvrdio da su njena inteligencija, šarm i glas bili primamljiviji od njenog fizičkog izgleda. Ali akademski konsenzus danas je da su njena politička briljantnost i zavodljiva pojava bili njeni pravi aduti.

2. Kleopatra je koristila Julija Cezara da joj pomogne da preuzme presto

Kleopatra nije koketirala sa Cezarom jer je mislila da dobro izgleda; iskoristila ga je da dobije ono što želi. Rim je počeo da preti Egiptu tokom vladavine njenog oca, a neki političari su govorili o aneksu Egipta i davanju njihove zemlje u ruke rimskom građanstvu. Kleopatrin otac je nakon svrgavanja pobegao u Večni grad, a Senat – i Cezar – pomogli su mu da povrati presto, ali za određenu cenu. Rimljani su mu dali “ministra finansija” da mu pomogne, ali je momak ukrao mnogo novca iz Egipta.

Kleopatri je bio potreban novac i vojna pomoć kako bi ostala na vlasti, pa se pametno priklonila čoveku na vrhu – Juliju Cezaru. Kleopatra ga je koristila za negovanje vojne podrške za svoju mlađu braću. Upoznali su se 48. godine pre nove ere, kada je Cezarov glavni rival Pompej došao na egipatsku obalu, a Kleopatrin mlađi brat ga je odmah ubio. Cezar je pratio Pompeja i došao za njim u Egipat, gde je upoznao sjajnu mladu kraljicu koja mu se dopala intelektualno i seksualno. A ostalo je istorija.

3. Kleopatra je samu sebe proglasila boginjom

Na pravi egipatski način, Kleopatra se sama proglasila boginjom. Iako su to učinili i njeni prethodnici iz Ptolomeja, često preuzimajući uloge božanstava, Kleopatra je otišla korak dalje i ponovila prethodne ptolomejske kraljice povezujući se sa Izidom, majkom boginja. Izida je bila majka Horusa, prvog faraona - boga Egipta.

Učinivši da se Izida inkarnira, Kleopatra je proglasila da je božanska majka i zaštitnica Dve zemlje i njenog naroda. Takođe se vezala za svoje podanike i učvrstila svoju vlast. Poput Izide i drugih smrtnih kraljica, Kleopatra se udala za svog brata (odnosno braću). Nosila je svete haljine na festivalu i sebe je prikazala kao Izidu. Zvali su je „Nea Isis“ ili „nova Izida“. U stvari, njen suprug Mark Antonije postao je Oziris na ovim prikazima, kako bi pokazao da božanski par ponovo vlada Egiptom.

4. Bila je udata za dva sopstvena brata (i možda je ubila jednog od njih)

Na pravi kraljevski egipatski način, članovi dinastije Ptolomej stupali su u brak sa svojom braćom i sestrama i najbližom rodbinom. Ni Kleopatra se nije razlikovala. Nakon smrti svog oca, Ptolomeja XII, ova 18-godišnjakinja je počela da vlada Egiptom zajedno sa svojim desetogodišnjim bratom, inventivno nazvanim Ptolomej XIII. Njih dvoje su se verovatno u jednom momentu venčali; prognao ju je iz Egipta, a ona je otišla u Rim po pomoć Julija Cezara u ponovnom preuzimanju njenog kraljevstva. Kada su Rimljani napali Aleksandriju, Ptolomej XIII se utopio u Nilu, verovatno zbog težine svog oklopa. Da bi zadržala mesto u dinastiji, Kleopatra se potom udala za svog drugog preživelog brata, Ptolomeja XIV, koga je verovatno ubila nakon što je dobila svog sina, po imenu Ptolomej XV Cezarion, za koga je tvrdila da mu je otac rimski general.

5. Da bi finansirala svoju riznicu, Kleopatra je ukrala zlato iz groba Aleksandra Velikog

Grobnica Aleksandra Velikog nalazila se u Aleksandriji i bila je glavna turistička atrakcija u kasnoj antici (bez obzira na to da li je kralj zaista sahranjen u ogromnoj kadi sa medom ili ne). Prvi kralj Ptolomeja ga je doneo tamo, ali su uzastopne generacije pljačkale njegov grob. Ni Kleopatra se nije razlikovala. Nakon bitke kod Aktiuma koja je uveliko zbrisala njene snage, Kleopatra je izvršila raciju u Aleksandrovom mauzoleju i počivalištima svojih predaka kako bi nabavila plemenite metale za finansiranje njene dalje kampanje protiv Rima. Uzela je zlato iz Aleksovog groba, posebno za svoju misiju. Ironično, tek kada je Rimski Oktavijan, Kleopatrin smrtni neprijatelj, osvojio Aleksandriju, Aleksandar je ponovo dobio zlatnu krunu.

6. Za razliku od svojih grčkih predaka, Kleopatra je učila egipatski i možda je bila delom Egipćanka

Egipatska dinastija Ptolomeja, koju je osnovao faraon Ptolomej I Soter („Spasitelj“), bila je prvenstveno makedonsko- grčkog porekla. Ptolomej, rođen u Grčkoj, bio je jedan od najboljih prijatelja Aleksandra Velikog. Posle Aleksandrove smrti, Ptolomej i drugi Aleksandrovi generali razbili su njegovo carstvo; Ptolomej je dobio Egipat, zajedno sa još nekoliko, manjih teritorija. Zadržao je svoje grčko ime, ali se ugledao na egipatske vladare učinivši sebe faraonom. Njegovi naslednici oženili su svoju braću i sestre, što je znak mnogih drevnih kraljeva, posebno Egipćana. Dakle, veliki deo Kleopatrine porodice bili su makedonski Grci, a ne domaći Egipćani.

Ali za razliku od svojih prethodnika, Kleopatra je zapravo odvojila vreme da nauči egipatski jezik, što znači da je mogla efikasno komunicirati sa svojim sugrađanima. Možda je i sama bila delom poreklom Egipćanka. Njen otac, Ptolomej XII, bio je uglavnom Grk, ali ne zna se identitet ni njegove, ni Kleopatrine majke. Možda su Kleopatrina baka ili majka bile Egipćanke i mladoj kraljici usadile ljubav prema rodnoj zemlji.

7. Kleopatra je imala četvoro dece – a jedan od njenih potomaka je možda bila još jedna pobunjenička kraljica

Kleopatra je izvršila svoju dinastičku dužnost i imala je četiri naslednika ptolomejskog prestola, ali niko od njih nije je nasledio nakon njene smrti. Šta se dogodilo sa njenom decom? Njen najstariji sin, Ptolomej Cezarion (“Mali Cezar”), bio je dete koje je dobila sa Julijem Cezarom, iako su neke rimske vlasti sumnjale u njegovo očinstvo.

Kleopatrino troje mlađe dece napravio je njen drugi rimski ljubavnik Mark Antonije. Bili su to blizanci Aleksandar Helios i Kleopatra Selene (nazvani po grčkim bogovima sunca i meseca) i Ptolomej Filadelf. Svako je dobio svoje carstvo da vlada, ali Filadelf i Helios su verovatno umrli prirodnom smrću ili su ubijeni, nakon što su dovedeni u Rim, pod budnim okom Oktavijana.

Ali Kleopatra Selene je imala drugačiju sudbinu. Bila je udata za Jubu, rimskog kralja Mauretanije u Severnoj Africi. Njenog sina je kasnije ubio njegov rođak, rimski car Kaligula. Međutim, možda je imao naslednike, uključujući još jednog velikog pobunjenika protiv Rima: Zenobiju, kraljicu Palmire u Siriji.

8. Počinila je samoubistvo ugrizom zmije ili koktelom sa fatalnim opijumom

Priča kaže da je, nakon što su Kleopatra i Antonije sve izgubili, Kleopatra izvršila samoubistvo tako što ju je ujela zmija. Plutarh tvrdi da je sakrila zmiju u korpu sa smokvama i pustila je da je ujede. On ipak priznaje da “niko ne zna istinu; jer je takođe rečeno da je nosila otrov u šupljem češlju i držala češalj skriven u kosi“.

Ili možda Kleopatra nije umrla od ujeda zmije, već je umesto toga popila smrtonosni koktel. Njen napitak je možda opijum, kukutu (kojom se Sokrat ubio) i smrtonosnu biljku po imenu jedić.

Izvor: 4unsolved.com