Jedna porodica čini pola škole u srcu Šumadije: Nedovići čekaju osmo dete u sklepanoj kućici

Škola "Vuk Karadžić" u selu Pretoke u opštini Knić verovatno ne bi više ni postojala da nije porodice Nedović. Oni imaju čak sedmoro dece od čega troje mlađih ide u tu školu koja ukupno broji šestoro đaka. Porodicu Nedović čine otac Saša (37), njegova sadašnja supruga Silvija (35) i deca Kristina (15), Milica (14), Aleksandar (11) Anđela (9), Nikolina (8), Dunja (7) i Lazar (2). Čekaju i osmo dete.

Nedovići, foto: RINA
Nedovići, foto: RINA
.

"Ne razumem one koji osuđuju i kažu šta će ti toliko dece. Pa pogledajte ovo bogatstvo. Znam da možda nemamo sve uslove, ali polako, daće Bog. Deci ne fali ništa, trudimo se da imaju sve što i druga deca, da idu na ekskurzije itd. Bilo je mnogo lakše dok sam imao posao, ali sam nakon privatizacije pre nekoliko godina otpušten. Ko je to mogao predvideti" – pita se otac Saša.

Žive u tri prostorije u sklepanoj kućici. Neumorni Saša je dograđivao deo po deo, kad god je mogao. Pored se nalazi i stara kuća u kojoj žive deda Vitomir i baba Marina. Zajedno brinu o dvorištu za koje se vidi da je zaista sređeno cakum-pakum.

Žive u tri prostorije u sklepanoj kućici, foto: RINA
Žive u tri prostorije u sklepanoj kućici, foto: RINA
.

"Problem je trenutno najviše oko kuće pošto prilično skučeno živimo. Eto i tu sobu gde mi spavaju manja deca prošle godine sam sâm dogradio. Još dok sam radio započeo sam i dogradnju još dve sobe, ali to za sada stoji", kaže Saša.

Nedoviće su posetili članovi Humanitarne organizacije Srbi za Srbe i odlučili da pomognu, jer su ovakve porodice izuzetno bitne za opstanak lokalnih zajednica, ali i cele Srbije, jer bela kuga preti da uzme još veći danak.

Neumorni Saša dograđivao je deo po deo kuće, kad god je mogao, foto: RINA
Neumorni Saša dograđivao je deo po deo kuće, kad god je mogao, foto: RINA
.

"Nema mnogo porodica sa sedmoro i osmoro dece u našem narodu, tako da se za nas ne postavlja pitanje da li treba pomoći ili ne. Jedino pitanje je kako i kada", istakao je Nemanja Meljanac iz organizacije i pozvao sve dobre ljude da se uključe i u ovu akciju.