Istorija "luđa" od fikcije: izmišljeni likovi za koje nećete verovati da su inspirisani stvarnim ljudima

Ko je zaista bio „prljavi inspektor Hari“? Koga je to pljačkao Zoro, a kome pevala nezgodna Mis Pigi? Da li je Dorijan Grej bio zaista tako lep? Da li je istina da je Džejms Bond bio Srbin? Evo liste „fiktivnih“ likova koji i nisu bili tako „nestvarni“.

Foto: Christopher Halloran/Shutterstock
Foto: Christopher Halloran/Shutterstock
.

Holivudski producenti poslednjih godina pune džepove eksploatišući biografije slavnih istorijskih ličnosti.

Ipak, i pre ove “istoriomanije” filmski stvaraoci su znali da svoje likove zamisle prema osobama koje su stvarno postojale. Bilo da su predstavljali samo inspiraciju za lik ili su zaista bili onakvi kakvi su prikazani na filmskom platnu, za neke od njih danas zvuči gotovo neverovatno da su zaista postojali.

Jer… oni su davno zaboravljeni, a njihovi “filmski dvojnici” i danas žive…

Džini Fontejn

Džoni Fontejn je možda bio omiljeno kumče don Korleonea, ali malo ljudi zna da je njegov lik inspirisan danas legendarnim pevačem Frenk Sinatrom. Pre nego što je postao planetarno popularan, Sinatri i nije baš išlo. Priča kaže da su onda njegovi “mafijaški prijatelji” povukli neke veze i možda producentima dali “ponudu koja se ne odbija”.

Dorijan Grej

Dorijan Grej možda nije sklopio ugovor sa đavolom da ostane večno mlad, ali je ipak jednom živeo. Oskar Vajld, pisac čuvene knjige, njegov lik je zamislio prema liku svog ljubavnika – pesnika Džona Greja. Nije se čak trudio ni da promeni prezime.

Zoro

Mnogo je filmova o maskiranim junacima koji pomažu unesrećenima i bore se protiv zle vlasti. I iako se i za legendarnog Robina Huda smatra da je verovatno postojao, za maskiranog latinoameričkog heroja koji vitla mačem, oblači se u crno i iza sebe ostavlja samo oznaku “Z“ – Zoroa, zna se i mnogo više.

U stvarnosti možda nije bio Antonio Banderas, ali jeste bio meksički bandit koji je živeo u vreme kalifornijske zlatne groznice. Zvao se Hoakin Murieta, napadao je vozove natovarene zlatom i tako se obogatio. Izgleda da u stvarnosti i nije bio toliko plemenit kao njegov filmski dvojnik.

Ebenizer Skrudž

Kada je Čarls Dikens napisao “Božićnu priču” sasvim sigurno nije znao da će ovo postati jedna od najpoznatijih i najvoljenijih prazničnih bajki svih vremena. On je na umu imao samo jednog škrtog političara – Džona Elvesa. Njega, istina, nisu posetili duhovi sadašnjosti, prošlosti i budućnosti, ali on jeste išao na spavanje sa sumrakom da bi uštedeo sveće. Pravi Ebenizer Skrudž!

Krasti klovn

Filmski svet je pun bizarnosti. Propali klovn Krasti iz legendarne serije “Simpsonovi” stvoren je prema mnogo finijem liku – televizijskom klovnu Rastiju Nejlsu (igrao ga je Džejms Alen) koji je obeležio detinjstvo mnoge dece, pa i Meta Greninga – tvorca Simsonovih.

Mis Pigi

Najveća diva među lutkama, Mis Pigi bila je zapravo čuvena džez pevačica Pegi Li koju su kreatori Mapeta zapravo veoma voleli. Svi koji misle da su je ovim poređenjem uvredili, gadno greše! Žena je bila lepotica, a, zar takva nije bila i Mis Pigi?!

Lolita

Dolores Hejz, bolje poznatija kao Lolita nije u potpunosti bila izmišljena. Prevremeno sazrela devojčica koja postaje predmet opsesivne ljubavi profesora koju je zamislio pisac Vladimir Nabokov, možda je imala svoju stvarnu dvojnicu u jedanaestogodišnjoj Florenc Horner, devojčici koju je 1948. kidnapovao pedofil.

Hana Šmit

Tumačenje Hane Šmit, čuvarke nacističkog logora za vreme II svetskog rata iz filma “Čitač”, Kejt Vinslet je donelo Oskara. “Stvarnoj Hani“ Isli Koh, “čudovištu iz Buhenvalda“ zločini su doneli doživotnu kaznu zatvora. Kao i njen filmski pandan, i ona se ubila tako što se obesila u zatvoru.

Foto: Anton_Ivanov/Shutterstock
Foto: Anton_Ivanov/Shutterstock
.

A sada priče o “čvrstim momcima”…

Najpoznatiji detektiv svih vremena Šerlok Holms, nastao je po uzoru na Dojlovog savremenika, lekara Josefa Bela. Kao i njegov fiktivni parnjak, i Bel je s vremena na vreme, pomagao Skotland Jardu u rešavanju slučajeva.

Hari Kalahan, čuveni “prljavi inspektor Hari” zapravo je bio detektiv Dejv Toše – čovek koji je lovio “ubicu Zodijaka”. Profesor avanturista koji otkriva izgubljene civilizacije i ide u lov na zakopana blaga, Indijana Džons, u stvarnosti se zvao Hiram Bingham III – otkrio je Maču Pikču 1911. godine.

Najpoznatiji agent njenog veličanstva, čuveni 007 – Džejms Bond ne samo da je stvarno postojao, nego je možda bio i Srbin! Nekoliko imena je u opticaju – kanadski špijun Vilijam Stefenson, britanski agent Bifi Dunderdel, čak i Flemingov brat Petar! Kao jedno od imena se pojavljuje i Duško Popov, jedan od najvećih špijuna II svetskog rata, rodom iz Titela.

Uloga Rokija Balboe je Silvestera Stalonea vinula od potpunog anonimusa do zvezde Holivuda. On je inspiraciju za svog boksera koji udara uprkos svemu i u inat svima, pronašao u potpunom autsajderu Čak Vepneru koji je izdržao 15 rundi u borbi sa čuvenim Muhamed Alijem. Stalone je gledao meč.

Od inspiracija iz stvarnog sveta nije izuzet ni horor žanr!

“Isterivanje đavola iz Emili Rouz” koliko god to neverovatno zvučalo, zaista se dogodio! Reč je slučaju iz 1976. godine kada je, nakon što je bila “posednuta” umrla Nemica Anelis Mičel. Iako je sud presudio da je njena smrt bila izazvana mučenjem i epilepsijom od koje je bolovala, mnogi i danas smatraju da je ovo bio slučaj “prave“ opsednutosti demonom.

Norman Bejts jedan je od najomraženijih i najstrašnijih filmskih likova. Hičkok je svog “psiha” pronašao u Ed Geinu – čoveku koji je ubijao i iskopavao mrtve u želji da napravi odelo koje bi ličilo na kožu njegove pokojne majke (da, odavde i inspiracija za čuvenog Hanibala Lektora).

I za kraj, jedna mnogo lakša priča – na pariskom aerodromu Šarl De Gol od 1988. do 2006. živeo je Mahrem Karimi Naseri kome su u tranzitu izgubili dokumenta. Zvuči poznato?!

Izvor: Istorijski zabavnik