Ispovest žrtve DROGE ZA SILOVANJE: Od trenutka kada sam popila sok koji su oni poslali, apsolutno se više ničega ne sećam

Koliko je devojaka u Srbiji popilo piće u kome se nalazila neka od takozvanih ’droga za silovanje’, niko vam precizno ne može reći. Broj prijavljenih slučajeva veoma je mali, ali nedavna lavina ispovesti na društvenim mrežama pokazuje da i ne slutimo razmere ovog problema.

Foto: Tv Prva / &Exploziv& screenshot
Foto: Tv Prva / "Exploziv" screenshot
.

Ono što je poznato je to da je pre nekoliko godina srpska policija zaplenila četiri i po litre GHB-ja, što bi bilo dovoljno za čak 10.000 doza.

Jedna od žrtava ispričala je za emisiju „Exploziv“ svoje iskustvo sa ovom vrstom narkotika:

"To veče sam izašla sa drugaricom u jedan beogradski lokal i u jednom trenutku, momci koji su sedeli za šankom, poslali su nam piće. Tada mi ništa nije bilo sumnjivo, pošto su delovali sasvim okej. Ja sam tada pila samo sok, međutim od trenutka kada sam baš taj sok koji su oni poslali popila, ja se apsolutno više ničega ne sećam.“

U najgorim slučajevima „spajking“, odnosno, sipanje droge u piće, završava se silovanjem koga se žrtva ne seća. Naša sagovornica i njene drugarice imale su ipak te večeri dosta sreće.

"Desilo se to da je neki momak shvatio šta nam se dešava i brzo nas je izveo iz lokala. On nas je odveo u njegov stan i onda nam je kasnije, kada smo došle sebi, ispričao šta se ustvari dogodilo. Ja sam kasnije morala da odem kod lekara, jer sam u tom trenutku bila nevina i ispostavilo se da je sve bilo u redu".

Od supstanci koje se koriste kao narkotik za silovanje, najčešća je GHB ili gama-hidroksibutirat poznata i pod imenom „dži“ ili „klubska droga“ i prilično je dostupna.

Toksikološkinja Aleksandra Repić detaljno je opisala efekte ovog narkotika:

"U nešto većim koncentracijama GHB izaziva recimo euforiju i jedno opušteno stanje koje je slično stanju alkoholizma, pa se često i u te svrhe upotrebljava. Međutim, nešto veće doze od ovih izazivaju efekte koje srećemo kod slučajeva silovanja, kao što su pospanost, konfuzija, dezorijentacija, upadanje u san i gubitak pamćenja.“

U toksikološkoj laboratoriji Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, tragovi „džija“ i drugih droga koje zloupotrebljavaju seksualni predatori traže se najčešće u uzorcima krvi i urina.

Toksikološkinja je objasnila koliko se dugo ove supstance zadržavaju u telu i da li je moguće prepoznati ih.

Za "Exploziv“ je govorio i profesor doktor Darko Marinković sa Policijske akademije, koji je objasnio koliko vremena nakon konzumiranja počinje dejstvo ovih supstanci i koliko dugo traje. Milan Pekić, direktor vladine Kancelarije za borbu protiv droge objasnio je da je GHB prvi put detektovan u Srbiji pre 10 godina. Stefan Pejić iz nevladine organizacije "Re Generacija" opisao je efekte ove droge i na koji način se ona najlakše može nabaviti.

Za "Exploziv" je pričao i profesor dr Đorđe Alempijević, direktor Instituta za sudsku medicinu o sistemskim propustima, a psiholog Leo Ivanišević je opisao traumatično iskustvo "spajkinga" kao i psihološke posledice na žrtvu, a detaljnija objašnjenja navedenih stručnjaka i životnu ispovest devojke možete poslušati u prilogu u nastavku: