Ispovest nastavnice o masakru u "Ribnikaru": "Trećeg maja ja sam u zbornici čula 'Ubio je troje dece'"

Od tragedije koja se dogodila u OOŠ "Vladislav Ribnikar" i nastavnici i učenici osnovnih i srednjih škola su se udružili i dali viđenja kako popraviti naše školstvo. Jedan od predloga je pooštravanje kazni učenicima usled neprimerenog ponašanja, a da se nastavnicima daju veća prava. Psihološki razgovori za sve učenike jednom godišnje, uvođenje novog predmeta koji će decu učiti etici, moralu i razlikovanju dobrog od lošeg.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
.

Ekipa "Exploziva" razgovarala je sa prosvetnim radnicima iz beogradskih škola i svi su usaglasili mišljenja da je ovo tragedija od koje se nikada neće oporaviti.

"Trećeg maja ja sam u zbornici čula 'Ubio je troje dece'. To mi je na jedno uvo ušlo, na drugo izašlo, jer mi u prosveti smo 'istrenirani' da radimo, mi smo 'izdresirani. da kažemo 'Pucajte, ja i sada držim čas'", izjavila je nastavnica Bojana Stojanović Rosić i dodala da od tog dana svakodnevno strahuje za bezbednost svojih troje dece.

Ona kaže da je možda najveća tragedija posla prosvetnih radnika jeste to što "za sve što urade, moraju da se 'pokrivaju' papirima i da više gledaju u papire nego što gledaju u decu"..

Svoje mišljenje izneo je i profesor istorije Aleksandar Mirkov: "Pojedini učenici ponavljaju problematično ponašanje i gde vi vidite to, ali onda se angažuje tim advokata, koji spreči da učenik bude u najboljoj nameri sankcionisan. I sam sam imao priliku da budem saslušavan od strane advokata, da mi se preti krivičnim prijavama. Morate da se ponašate kao u sudu", a zatim dodao:

"Uprkos svim problemima sa kojima se suočavamo u školi, imali smo koliko-toliko utisak da je škola iole bezbedna sredina. To je kao mehur od sapunice nestalo u jednom danu".

Priče prosvetnih radnika koje su podelili pred kamerom "Exploziva" možete poslušati u prilogu u nastavku: