Krune koje donose samopouzdanje i radost ženama bez kose

Razne su bolesti sa kojima se žene širom sveta suočavaju, a koje kao posledicu imaju gubitak kose. Jedna organizacija im daje pordršku na jedan veoma neobičan, ali izuzetno lep način.

.

Sa potpuno prirodnim bojama, umetnici okupljeni oko organizacije "Henna Heals" pomažu ženama tako što na njihovim glavama, koje su zbog bolesti ostale bez kose, iscrtavaju potpuno neverovatne krune.

Organizaciju "Henna Heals" započela je kanadski fotograf Frensis Darvin 2011. godine. Nju je tada činila mala grupa volontera iz Toronta, a danas je ona postala prava ozbiljna organizacija koju čini 150 umetnika iz svih krajeva sveta.

Ovi umetnici koriste bezbedne, privremene boje kojima iscrtavaju krune koje na glavama žena stoje oko dve nedelje, a onda same od sebe nestanu.

"Za mene je "Henna Heals" projekat pun strasti. Ja zaista verujem u snagu umetnosti", kaže Frensis za Huffington Post.

Mnoge od žena koje koriste usluge organizacije "Henna Heals" obolele su od alopecije, autoimunološke bolesti koja ne ugrožava život osobe koja od nje boluje, ali koja dovodi do potpunog gubitka kose. Druge žene su zbog hemoterapije ostale bez kose.

"Ovo je još jedan način osnaživanja, da počnemo da se osećamo udobno u svojoj koži i prihvatimo sebe takve kakve smo", kaže Keren Mekkini koja na oslikavanje dolazo sa svojom ćerkom, a obe boluju od alopecije.

"Umetnost koja nastaje na mojoj glavi ima potpuno tarapeutsko dejstvo, za razliku od mnogobrojnih masaža. Moj sigurnost u sebe je posle mnogo veća: Sve dok nisam otišla u "Henna Heals" nisam se usuđivala da uradim neki selfi", kaže Džena Bulman, jedna od klijentkinja ove organizacije.

Pogledajte u videu kako izgleda oslikavanje u organizaciji "Henna Heals".