Životne priče

I danas niko ne ume da objasni kako je umro Edgar Alan Po: Nestao je, pa se pojavio skoro bez svesti, u odeći koja nije njegova

Edgar Alan Po svetsku slavu je stekao kao pisac mističnih priča prepunih jeze i horora. A onda, baš kao na filmu ili u nekom od njegovih rukopisa - i smrt mu je postala takva! Do danas jedna od najvećih misterija svetske književnosti je odgovor na pitanje - kako je umro Edgar Alan Po?

09.10.2021. - 11:12h
Edgar Alan Po
Edgar Alan Pofoto: Everett Collection/Shutterstock

Kiša je padala u Baltimoru 3. oktobra 1849. godine, ali to nije sprečilo izvesnog kompozitora Jozefa V. Vokera da se uputi u Ganers Hol, pab koji je tog jutra bio prepun aktivnosti. Bio je izborni dan, a ovaj objekat služio je kao biračko mesto.

Kada je Voker stigao ispred zgrade je zatekao čoveka, u delirijumu i obučenog u otrcanu polovnu odeću, kako leži na zemlji.

Čovek je bio polusvesan i nije mogao da hoda, a pravo iznenađenje je nastalo kada je Voker shvatio da poznaje tog čoveka - bio je to Edgar Alan Po!

Zabrinut za zdravlje pisca, Voker je stao i upitao Poa da li ima poznanike u Baltimoru koji bi mu mogli pomoći.

Po je Vokeru uspeo da izgovori ime Džozefa E. Snodgrasa, urednika časopisa sa određenom medicinskom obukom koga je ovaj odmah kontaktirao tražeći pomoć, piše magazin Smitsonijan.

Gde je nestao Edgar Alan Po?

27. septembra, skoro nedelju dana ranije, Po je napustio Ričmond u Virdžiniji i otišao u Filadelfiju da uredi zbirku pesama i to je bio poslednji put da ga je neko čuo i video. Po nikada nije stigao u Filadelfiju. Nije se pojavio u Njujorku gde je trebalo da otprati tetku na venčanje.

Po nikada više nije napustio Baltimor, gde je započeo svoju karijeru početkom 19. veka - četiri dana nakon što ga je Voker pronašao, 7. oktobra, umro je ne došavši svesti i tako nikada nije objasnio kako je došlo do toga da se pojavi skoro bez svesti, ležeći u odeći koja nije njegova na prljavoj ulici.

Umesto toga, Po je svoje poslednje dane proveo između jave i sna, sa napadima delirijuma, zahvaćen vizuelnim halucinacijama. Noć pre smrti, prema rečima lekara više puta je zvao “Rejnoldsa”, ali se sve do danas ne zna na koga je mislio.

Od čega je umro Edgar Alan Po?

Poeova smrt, obavijena misterijom, izgleda kao istrgnuta direktno sa stranica jednog od njegovih dela. Godinama je živeo stvarajući sliku čoveka nadahnutog avanturom i fasciniranog zagonetkama - pesnika, detektiva, pisca, svetskog putnika koji se borio u Grčkom ratu za nezavisnost i bio zatočen u Rusiji.

Ali, iako je u njegovoj smrtovnici uzrok smrti naveden kao oticanje mozga, misteriozne okolnosti koje su okruživale poslednje dane slavnog pisca dovele su do toga da se o Poovoj smrti i danas spekuliše.

Tokom godina razvile su se mnoge teorije o tome od čega je zapravo umro Edgar Alan Po. Jedna od prvih verzija događaja nagađala je o mogućnosti da je Po naleteo na neke siledžije koje su ga opljačkale i pretukle, ostavivši ga na ulici.

Bilo je poznato da Po loše podnosi alkohol pa se u mnogim teorijama ovo navodi kao mogući uzrok nesreće. Drugi su kolera, droge, srčana bolest, besnio, samoubistvo, ubistvo, tuberkuloza…

Naročito je interesantna teorija po kojoj je Edgar alan Po “pao” kao žrtva politike. Naime, tokom 19. veka nije bio redak slučaj da su stranke zapošljavale čitave bande koje su bukvalno kidnapovale ljude i primoravale ih da glasaju za određenog kandidata. Ukoliko bi žrtva odbila glasanje, banda bi je pretukla, a bilo je čak i nekoliko ubistava.

Poslednja misterija Edgara Alana Poa

Iako je vremenom teorija o glasanju postala opšteprihvaćena, posebno nakon što je ‘70-ih godina 19. veka Poov biograf Džon Henri Ingram primio nekoliko pisama koji navodno ovo potvrđuju, istina je da nikada nije razjašnjeno kako je slavni pisac umro i uzrok smrti i danas je nepoznat..

Neke od teorija, kao na primer da je Po umro od trovanja ugljendioksidom nastalim sagorevanjem uglja koji se u to vreme koristio za grejanje i osvetljenje, odbačene su nakon testiranja vlasi Poove kose.

Sve do sada, nijedna teorija nije mogla da objasni sve okolnosti nestanka i ponovnog pojavljivanja pisca i tako je priča ostala nerazjašnjena sve do danas. Možda je prikladno reći da nas je čovek koji je izmislio detektivsku priču na kraju i ostavio da rešavamo jednu - misteriju iz stvarnog života.

Izvor: Istorijski magazin