Životne priče

Nestašna princeza Stefani bila je sa majkom u kolima kad je Grejs Keli poginula: Volela je telohranitelje i cirkuzanta

Stefani, princeza od Monaka, grofica od Polinjaka, punog imena Stefani Mari Elizabet Grimaldi, je najmlađa kćerka kneza Renija III od Monaka i američke glumice Grejs Keli. Trenutno je šesta u liniji nasledstva prestola Monaka. Stefani se do sada bavila modom, pevanjem i humanitarnim radom.

01.08.2021. - 12:00h
Stefani od Monaka
Stefani od Monakafoto: Profimedia

Stefani je rođena 1. februara 1965. u Monte Karlu, Monako. Njen otac Renije III vladao je Monakom od 1950. do 2005. godine, a njena majka Grejs Keli bila je američka glumica irskog porekla, koja je 1955. osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu. Stefani je njihovo najmlađe dete i druga kći, nakon Karoline Luiz Margerite, rođene 27. januara 1957, i Alberta Aleksandar Luja Pjera, rođenog 14. marta 1958.

Princeza Grejs je Stefani s ljubavlju zvala „divlje dete“ . Kada su postali adolescenti, Karolina, Albert i Stefani stekli su reputaciju „najglamuroznijih naslednika krune na Starom kontinentu“, a roditelji su im ispunjivali sve prohteve. Kao dete, Stefani se bavila plesom i gimnastikom, osvajajući mnogobrojne medalje, i svirala je klavir. Obrazovala se u nekoliko privatnih škola, a diplomirala je 1982. u Parizu.

Princ Renije i Grejs Keli sa decom, Albertom, Karolinom i Stefani
Princ Renije i Grejs Keli sa decom, Albertom, Karolinom i Stefanifoto: Profimedia

13. septembra 1982. Stefani se, zajedno sa svojom majkom, vraćala u Monako, kada je princeza Grejs za volanom doživela moždani udar. Njih dve su doživele saobraćajnu nesreću, a princeza Grejs je narednog dana preminula u bolnici. Stefani je pretrpela frakturu vrata, ali je preživela. Međutim, zbog oporavka od povreda nije mogla da prisustvuje sahrani svoje majke.

Moda i manekenstvo

1983. godine, ubrzo nakon oporavka od saobraćajne nesreće, Stefani se prijavila za program za nove modele u modnoj kući Kristijan Dior. Šef ove kuće, Mar Boen, bio je dobar prijatelj princeze Grejs. Krajem 1984, pozirala je za španski magazin ¡Hola! u nekoliko večernjih haljina, što je kasnije ponovila i 1990. Sledeće godine, 1985, pojavila se na naslovnoj strani nemačkog izdanja časopisa Vog i američkog izdanja Veniti Fer. Takođe je postala zaštitno lice švajcarske firme kozmetike La Prairie. 1985. fotografisala se za naslovnu stranu francuskog Voga.

U septembru 1986, Stefani je kreirala liniju kupaćih kostima za firmu Pool Position. Modnu reviju u Monaku popratili su mediji širom sveta, a u prvom redu sedeli su knez Renije, princeza Karolina i princ Albert. Revija sledeće kolekcije održana je godinu dana kasnije u Monte Karlu. 1989. na tržištu se pojavio parfem Stéphanie, koji je ona kreirala.

Muzička karijera (1986–91)

Stefani je 1986. potpisala ugovor sa francuskom izdavačkom kućom Carrere i producentom Ivom Rozom, i počela da priprema svoj prvi studijski album. Singl „Ouragan“ odmah se našao na prvom mestu top-liste u Francuskoj, i postao je veliki hit u Evropi, sa preko dva miliona prodatih primeraka. Anglofona verzija singla „Ouragan“, „Irresistible“, postigla je veliki uspeh u Nemačkoj i Švajcarskoj. Stefani je u septembru objavila i svoj prvi, Besoin, koji je prodat u preko milion i po primeraka širom Evrope.

Singl „Flash“ takođe je postigao međunarodni uspeh, dok je pesma „Young Ones Everywhere“ korišćena u UNICEF kampanji 1987. godine.

Krajem 1987. Stefani se preselila u Los Anđeles kako bi radila na svom drugom albumu. Međutim, album Stéphanie izdat je tek 1991. godine, čak pet godina nakon albuma Besoin. Stefani je sama napisala sve pesme zajedno sa producentom Ronom Blumom, na engleskom jeziku. Spot za promotivni singl „Winds of Chance“ snimljen je na Kanarskim Ostrvima.Međutim, album je vrlo loše primljen od strane kritike, i prodat je u samo 3.500 primeraka u Sjedinjenim Američkim Državama.Nakon ovog komercijalnog neuspeha, Stefani je okončala svoju muzičku karijeru. Samo dvaput nakon toga je ponovo snimala — 1992. je otpevala međunarodni hit duet „In the Closet“ sa Majklom Džeksonom, i 2006. humanitarni singl „L'or de nos vies“ sa dobrotvornom organizacijom Fight AIDS.

Humanitarni rad (1991– )

Od prekida svoje muzičke karijere, Stefani se uglavnom bavi humanitarnim radom. Od smrti svog oca 2005, postala je vatreni aktivista u borbama protiv HIV–a i side. Osnovala je sopstvenu dobrotvornu organizaciju Fight AIDS koja pomaže ljudima koji žive sa virusom HIV.

Privatni život

Stefani tečno govori francuski, monačanski, engleski i italijanski jezik. Dok je bila mlada, u javnosti ju je pratio imidž „princeze buntovnice“. Veliki je ljubitelj plivanja, skijanja i skijanja na vodi. Suvlasnik je dve Replay radnje i kafića, u Monaku i Barseloni. Bila je i počasni urednik francuskog izdanja časopisa Vog za decembar 2008. i januar 2009.

1992. Stefani je otpočela seksualnu vezu sa svojim telohraniteljom Danijelom Dikrijeom, sa kojim je dobila dvoje dece — sina Luja Robera Pola, rođenog 26. novembra 1992,i kćerku Polin Grejs Megi 4. maja 1994. Stefani i Dikrije su se venčali 1. jula 1995. u Monte Karlu. Razveli su se nakon nešto više od godinu dana braka, 4. oktobra 1996.

15. jula 1998. Stefani je rodila kćerku Kamilu Mari Keli, ne popunivši ime oca u izvodu iz matične knjige. Pretpostavlja se da je Kamilin otac telohranitelj Žan Rejmond Gotlije. 10. septembra 2003. Stefani se udala za devet godina mlađeg portugalskog cirkuzanta, Adansa Lopesa Peresa, 10. septembra 2003. Razveli su se u novembru 2004.

Izvor: stil