Bajdenova supruga povlači potez koji Amerika još nije videla

Džil Bajden će biti nova prva dama Amerike s obzirom da je njen suprug kandidat Demokratske partije Džo Bajden pobedio na nedavno održanim predsedničkim izborima. I to prva dama koja će promeniti ovu važnu ulogu.

Džil Bajden, više od prve dame, foto: Tom Dulat/Getty Images for Invictus Games, Entertainment
Džil Bajden, više od prve dame, foto: Tom Dulat/Getty Images for Invictus Games, Entertainment
.

Supruga Džoa Bajdena Džil Bajden uporedo sa funkcijom prve dame, nastaviće da predaje na Univerzitetu u Virdžiniji gde je profesorka engleskog.

“Većina Amerikanki usklađuje poslovni i privatni život, ali prvim damama to nikada nije bilo dopušteno. Međutim, možda je došlo vreme da se više Amerikanaca oseća prijatno uz prvu damu koja nije 24 sata dnevno na raspolaganju u Beloj kući", izjavila je ranije profesorka sa Univerziteta u Ohaju Ketrin Dželison. Međutim, smatra da bi modernizacijom ove uloge mogla da izazove kritiku tradicionalne američke javnosti i napominje da, ipak, jeste vreme za promenu:

“Jednom ćemo sigurno imati prvog "‘gospodina" Amerike i ne verujem da će iko očekivati od njega da se odrekne svog posla”, rekla je za AFP Kejt Andersen Brauer, autorka knjige “First Women: The Grace & Power of America’s Modern First Ladies”, pa dodala:

Džo i Džil Bajden, foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool
Džo i Džil Bajden, foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool
.

“Ako Džil nastavi da predaje, ona će zauvek promeniti očekivanja i limitiranost ove pozicije. Mislim da bi moglo da bude izazovno uskladiti posao i velike obaveze prve dame, ali jednako tako mislim da će proširiti naše vidike o tome za šta su sposobne prve dame".

Ko je Džil Bajden?

Džil Bajden rođena je 1951. u Nju Džerziju, kao najstarija od pet sestara, a odrastala je u Pensilvaniji.

Za Džoa Bajdena se udala 1977. godine, koji je tada bio udovac sa dvoje dece, a pre njega je bila u braku sa Bilom Stivensom, bivšim univerzitetskim fudbalerom.

Od 1993. do 2008. godine radila je kao profesor engleskog jezika i instruktor za pisanje na koledžu u Delaveru, a od 2009. godine predaje engleski na koledžu u Zapadnoj Virdžiniji.

Poseduje dve magistarske titule i doktorat, koji je odbranila 2007. na Univerzitetu u Delaveru.

Ona je i osnivač neprofitne organizacije koja se bavi zaštitom zdravlja dojki, a sa bivšom prvom damom Mišel Obamom osnovala je inicijativu "Joining Forces" koja pomaže vojne veterane i njihove porodice.

Bajden je 2012. godine objavila je knjigu "Don''t Forget, God Bleš Our Troops" zasnovanu na iskustvu njene unuke, koja je odrasla u vojnoj porodici.

Džil Bajden se smatra i najvećom podrškom svom suprugu, sa kojim je u braku više od 40 godina, a ranije je izjavila da ju je sadašnji suprug prosio pet puta pre nego što je prihvatila, prenosi Ivning standard.

Ona je pomagala suprugu da podiže sinove iz prethodnog braka, od kojih je jedan preminuo od tumora mozga, a zajedno imaju ćerku koju su dobili 1981. godine.

Džil Bajden za sebe voli da kaže da je doživotni predavač i da "predavanje nije ono što radi, već - ona sama".

Smatra se jednim od najvažnijih političkih, a pre svega ličnih savetnika supruga.

Kako navodi Ivning standard, bila je skeptična u vezi sa njegovom kandidaturom za predsedničke izbore 1988. ali ga je podržala u izbornoj trci 2008. godine.

Izvor: blic / Tanjug