Životne priče

Kenijca Stiva Haningtona ili Stevu Šumadinca svi su znali 80-ih godina po reklami "Maće, idem u Kluz": Pogledajte šta danas radi!

On je rođen u Keniji, ali duže od pola veka živi u Srbiji i zato je Stiv Hanington u stvari - Steva Šumadinac. U Beograd je došao 1965. godine, tu je završio srednju Medicinsku školu, a potom upisao Psihologiju. Ovaj stranac osamdesetih godina postao je jedan od najpoznatijih Jugoslovena, svojom čuvenom rečenicom “Mače, idem u Kluz”, a danas svesrdno radi na širenju srpsko – kenijskog prijateljstva.

25.02.2020. - 16:00h
Stiv ili Steva Šumadinac
Stiv ili Steva Šumadinacfoto: Rina

“Srbi su zaista poseban, nebeski narod. Ovde su me dočekali kao rod rođeni. Beograd nikad nije izgubio svoj duh i to je moj omiljeni grad. Uvek mu se rado vraćam jer najlepše trenutke života doživeo sam ovde i zato želim svojim sunarodnicima da pokažem koliko je Srbija prelepa zemlja, a vaš narod izuzetan”, kaže Steva Šumadinac za RINU i otkriva kako je dobio svoj nadimak.

“Za vreme studiranja imao sam puno prijatelja iz cele Srbije, i često sam sa njima odlazio u Šumadiju, tamo sam bio omiljeni gost i tako sam dobio ovo pravo srpsko ime, ali i nadimak”, rekao je kroz osmeh ovaj najveći Srbin među Kenijcima.

Svirao je gitaru sa našim najvećim zvezdama, Zdravkom Čolićem i Lepom Brenom, a i sam peva na srpskom i svahili jeziku. Cilj mu je ipak da srpski narod upozna sa lepotama svoje rodne zemlje i da se vidi kako su ta dva naroda toliko daleka, a toliko slična po svojoj ljubaznosti i gostoprimstvu.

“U Najrobiju u centru grada postoji nacionalni park i samo korak vas deli od divlje, surove prirode. Srbi još uvek nisu dovoljno upoznati sa svim lepotama Kenije i safarija, a nadam se da će se to vremenom promeniti. Godišnje samo oko 1000 ljudi sa ovih prostora poseti našu zamlju”, priča Stiv.

Izvor: Rina