Zašto NIJE DOBRO da voće i salatu PEREMO U RASTVORENOJ SODI BIKARBONI? Šta znači kada JAGODE IZGUBE BOJU i koji su najbolji načini uklanjanja PESTICIDA?

Da li voće i salatu pre jela treba oprati u rastvorenoj sodi bikarboni? Može li to da pomogne u uništenju ostataka pesticida i utiče li negativno na voće? Koji je najbolji način da iz onoga što jedemo "izvučemo" najviše, a da na minimum svedemo sve negativne efekte? I koji to negativni efekti mogu da razviju određene bolesti i koje? Sve su to bila pitanja za našeg gosta direktora Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevana Blagojevića, koji je u "Jutru" objasnio zašto jagode i drugo crveno voće menja boju kada se potopi u rastvorenoj sodi.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Dr Blagojević je odmah po početku gostovanja objasnio da ova teza nije istinita da je to nekada neko objavio, ali da nije proverio u praksi. Nema potrebe da se voće i povrće pere u rastvorenoj sodi bikarboni, a u prilogu koji sledi je objasnio i zašto, kao i koji su adekvatni načini za čićenje voća i povrća, kako bismo ih očistili od pesticida...