Mladi luk je bogat vitaminima i mineralima, i odličan je u zaštiti zdravlja. Ima antibakterijska svojstva i štiti od upala, pomaže kod prehlade, a dobar je i za poboljšanje probave. Sadrži vitamine A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma i kalcijuma.

Zašto je dobro jesti mladi luk svaki dan?

Štiti srce - pun je antioksidansa koji štite telo od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk održava krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

Dobar je za vid - štiti od upala i smanjuje rizik od očnih oboljenja. Sadrži dosta vitamina A koji je neohodan za dobar vid. Samo jedan luk sadrži oko tri posto dnevnih potreba za vitaminom A.

Jača kosti - vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko dva posto vitamina C. I jedan i drugi važni su za gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Snižava holesterol - Mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš holesterol u krvi. Njegov zeleni deo veoma je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji holesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu. Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa.

Za lepšu kožu - pomaže telu u proizvodnji kolagena koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.