Većina ljudi je svesna da ishrana obogaćena vlaknima čini digestivni sistem veoma srećnim, ali zdravstvene prednosti ovog esencijalnog nutrijenta idu mnogo dalje nego što ste mislili. Vlakna se dele na rastvovljiva i nerastvorljiva.

Rastvorljiva vlakna sastoje se od grupe supstanci načinjenih od ugljenih hidrata i rastvaraju se u vodi. Primeri namirnica koje sadrže rastvorljiva vlakna su voće, ovas ječam i leguminoze (grašak i boranija).

Nerastvorljiva vlakna su poreklom iz ćelija biljnog zida i ne rastvaraju se u vodi. Primeri namirnica koje sadrže nerastvorljiva vlakna su žito, raž i druge žitarice. Tradicionalna vlakna – pšenične mekinje – jesu vrsta nerastvorljivih vlakana.

1. Vlakna smanjuju nivo holesterola

Visok nivo holesterola može da dovede do zapušenja arterija i većeg rizika za srčana oboljenja, što ubija više od 46.000 stanovnika Australije. Zahvalno, vlakna pomažu u borbi.

"Beta glukan, vrsta rastvorljivog vlakna, vezuje se za žučnu kiselinu," tvrdi nutricionistkinja Orla Hugeniot. "Žučna kiselina normalno sadrži loš holesterol u vašem telu. Beta glukan pomaže da se kiseline izluče, pre nego da se opet vrate u organizam."

Ovas i ječam su puni beta glukana. "Povećajte unos ove vrste vlakna i brzo ćete videti rezultate. Samo koliko brzo, zavisi da li uzimate lekove za smanjenje holesterola, i koliko se vaša ishrana sastoji od zasićenih masnih kiselina," kaže Hugeniot.

2. Vlakna pomažu da izgubite kilažu

Prekomerna težina ili gojaznost dramatično povećava vaš rizik dobijanja neke od smrtonosnih bolesti, od raka do srčanih oboljenja i dijabetesa. "Vlakna pomažu pri gubitku telesne težine, jer hrana bogata vlaknima vas duže drži sitim," kaže Hugeniot. "Manja je verovatnoća da ćete posegnuti za nekom masnom hranom ili slatkišima."

Prelazak na hranu bogatu vlaknima je takođe jednostavan način da modifikujete vašu ishranu bez brojanja kalorija.

3. Vlakna sprečavaju dijabetes i upravljaju njime

Sve vrste vlakana pomažu ljudima koji imaju dijabetes (tipovi 1 i 2) i onima koji bi mogli da dobiju tu bolest, tvrdi nutricionistkinja. "Rastvorljiva vlakna usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata u stomaku, što pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi, fundamentalnom delu prevencije i upravljanja dijabetesom."

Uticaj rastvorljivih vlakana na holesterol je takođe koristan za dijabetičare, jer oni obično imaju povišen loš holesterol. Nerastvorljiva vlakna su takođe povezana sa kontrolom dijabetesa, ali ne zna se još zašto tačno, reči su nutricionistkinje.

Prema Australijskom statističkom birou, dijabetes je krivac za skoro 15.000 smrtnih slučajeva u Australiji godišnje. Dijabetes može da rezultira srčanim oboljenjima, problemima sa cirkulacijom i ostalim zdravstvenim problemima.

4. Vlakna sprečavaju rak debelog creva

"Vlakna povećavaju nivo butirata, prijateljske baterije creva, što igra ulogu u sprečavanju raka debelog creva," kaže Hugeniot. "Vlakna takođe slabe kancerogene i ostale štetne materije u vašem stomaku, i guraju ih brže iz organizma, smanjujući izloženost raku."

Hrana bogata vlaknima je uglavnom bogata antioksidansima, koji generalno pružaju zaštitu od raka.

5. Vlakna ublažavaju zatvor

Ovo nije zdravstveno stanje koje je opasno po život, ali svaka patnja će da vam poruči da to utiče znatno na vaš život. Takođe može da vodi ka bolnim stanjima kao što su hemoroidi i divertikulitis.

"Sve se svodi na varenje. Ako imate dovoljno vlakana u vašoj ishrani, imaćete celokupno bolje zdravstveno stanje i varenje."

Sve vrste vlakana pomažu - rastvorljiva vlakna mekšaju stolicu, dok ona nerastvorljiva dodaju masu. Obe vrste čine rad creva lakšim i redovnijim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.