Takozvana dijeta UN je dijeta koja traje 90 dana, ali je vrlo jednostavna, jer vas ne ograničava u konzumiranju namirnica. Važno je samo da izbacite zaslađena pića i alkohol i da kafu i čaj pijete bez dodataka. Takođe, preporučuje se da pijete dve litre vode dnevno.

Doručak

Doručak je uvek isti. Dan započinjete voćem. Možete pojesti dve voćke za doručak. Izuzetak je banana, jer zbog veće kalorijske vrednosti možete pojesti samo jednu. Umesto voća za doručak možete pojesti šaku suvog voća, ali samo do osam komada.

Proteinski dan

Dijeta počinje proteinskim danom. Za ručak pojedite tri dl bistre supe bez rezanaca. Potom pojedite oko 250 grama kuvanog ili pečenog mesa. Po želji dodajte povrće i krišku integralnog hleba. Dodajte i salatu, koju možete jesti u neograničenim količinama, ali smanjite unos ulja. Umesto mesa možete pojesti tri kuvana jaja.

Između ručka i večere mora proći najmanje četiri sata. Večera mora biti manja u odnosu na ručak. Takođe, večera se jede bez supe i hleba.

Skrobni dan

Za ručak možete pojesti tanjir nekog kuvanog obroka koji sadrži grašak, pirinač ili krompir. Unosite kuvane namirnice sa manje masnoća, a smete da pojedete i komad hleba. Salata je i za ovaj dan dozvoljena u neograničenim količinama. Večera opet mora biti manja u odnosu na ručak i ne sme da sadrži hleb.

"Ugljeni hidrati" dan

Za ručak smete da pojedete testeninu sa začinima, pa možete dodati kečap kao umak. Preporučuje se integralna testenina, jer će vas duže držati sitima, a ukoliko vam se ne jede testenina, možete pojesti tri kifle ili pizzu.

Večera je nešto drugačija u odnosu na druge dane, jer sada možete jesti slatkiše. Dozvoljeno je da pojedete čak tri kolača ili dva komada torte. Ukoliko ste ljubitelj sladoleda možete pojesti do tri kugle. Za večeru je obavezan i jedan red čokolade za kuvanje.

Voćni dan

Voćni dan podrazumeva da za ručak jedete voće u neograničenim količinama. Dozvoljeni su i kompoti, ali bez dodanog šećera. Između ručka i večere mora proći najmanje dva sata. Za večeru ponovite iste namirnice.

Vodeni dan

Vodeni dan dolazi kao 29. dan dijete i ponavlja se još dva puta. Sledi nakon voćnog dana i posle njega mora biti proteinski dan. Služi da napravi detoks organizma. Smete da popijete čaj i kafu, ali bez dodataka.

NAPOMENA: Pre nego što započnete primenu bilo koje dijete, OBAVEZNO se posavetujte sa svojim izabranim lekarom!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.