Ukoliko se borite sa USPORENIM METABOLIZMOM, ove dve namirnice za doručak morate da izbegavate!

Doručak, koji se često naziva najvažnijim obrokom u danu, igra ključnu ulogu u ubrzavanju našeg metabolizma i pružanju energije potrebnu za početak dana.

Izvor: Klix.ba/N.C.  |  
Ilustracija Foto: BLACKDAY/Shutterstock
Ilustracija Foto: BLACKDAY/Shutterstock
.

Izbori koje donosimo tokom doručka mogu značajno uticati na naš metabolizam, utičući na to koliko efikasno naše telo sagoreva kalorije tokom dana.

Iako dobro izbalansiran doručak može da doprinese poboljšanju metabolizma, ključno je da imamo na umu određene namirnice za doručak sa visokim sadržajem šećera koje mogu ometati ove metaboličke prednosti.

Ovo su dve slatke namirnice za doručak koje bi trebalo da izbacite ukoliko želite da ubrzate svoj metabolizam:

Slatke žitarice

Uklanjanje slatkih žitarica iz vaše rutine doručka može biti značajan korak ka jačanju metabolizma i promicanju celokupnog zdravlja. Mnoge komercijalne žitarice pune su dodatog šećera, dajući brzi energetski skok praćen padom koji može ostaviti osećaj umora.

Ove slatke žitarice obično imaju mnogo dodatih šećera i rafiniranih ugljenih hhidrata što povećava količinu šećera u krvi i insulina što rezultira sporijim metabolizmom i povećava skladištenje masti u predelu stomaka.

Jogurt sa ukusom

Mnogi jogurti komercijalno aromatizovani su prepuni dodanih šećera, koji, kada se konzumiraju u prekomernoj količini, mogu da dovedu do stvaranja viška kilograma. Preteran unos šećera može dovesti do rezistencije na insulin, ometajući sposobnost tela da efikasno reguliše nivo šećera u krvi.

Preterana konzumacija šećera, čak i ujutro, može dovesti do skokova insulina, podstičući skladištenje masti i potencijalno narušavajući metaboličku funkciju. Nekim aromatizovanim jogurtima mogu da nedostaju vlakna neophodna za trajnu energiju, što uzrokuje brz porast i pad nivoa šećera u krvi, što može negativno na metabolizam.