U kojoj meri se koriste kontraceptivne pilule, ko više kupuje PREZERVATIVE i od kojih polno prenosivih bolesti nas oni ne mogu zaštititi?

U 21. veku seksualno obrazovanje ne bi trebalo da bude tabu tema. Povodom Svetskog dana kontracepcije, Dom zdravlja Novi Sad je organizovalo predavanje tim povodom, a ono je namenjeno srednjoškolkama. Dr Ljerka Popov, specijalizant ginekologije i akušerstva, smatra da sa seksualnim obrazovanjem treba početi u porodici, još od perioda vrtića, pa osnovne škole.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"Seksualno i reproduktivno zdravlje se ne može tretirati kao poseban entitet, jer ono pripada opštem zdravstvenom stanju jedne osobe. S jedne strane imamo parove koji ne mogu da ostvare svoje potomstvo, dok s druge imamo veliki broj mladih koji prekidaju trudnoću. Moramo da budem edukovani, kako bismo sačuvali naše reprodukovano zdravlje, kako bismo se ostvari u ulozi majke ili oca. Ova tema ne sme da bude tabu, i o tome mora da se priča sa roditeljima", ističe dr Popov za "150 minuta".

“Pričati o seksualnom zdravlju tek u period srednje škole je već možda kasno. 15 odsto devojaka stupa u seksualne odnose pre 19. godine, oko 15, što je jako rano, priznaćete. Ne informisani, ne znaju kako da se zaštite, ne znaju šta da primene…”

Ko kupuje prezervative u apoteci, koliko se koriste “pilule za dan posle”, koliko je kontracepcija zastupljena u srpskoj potrošačkoj korpi i od kojih polno prenosivih bolesti nas prezervativi ne štite, pričali smo u prilogu koji sledi: