Trpite bol jer NE ŽELITE DA PIJETE LEKOVE? Ove namirnice vam uvek mogu biti od pomoći

Zaista nema potrebe, da kada god nas nešto zaboli, da odmah posegnemo za lekovima i uvek bismo pre morali da razmislimo o alternativama.

Foto: nadia_if/Shutterstock
Foto: nadia_if/Shutterstock
.

Od glavobolje i menstrualnih grčeva do nadutosti i zubobolje, rešenje za najčešće vrste bolova krije se i u nekim namirnicama.

Tako, svi znamo da konzumacija jedne jabuke na dan ima ogromnih dobrobiti za naše zdravlje. Ali, da li znamo zašto je to tako?

One naravno ne mogu da zamene lekove niti imaju tu snagu, ali mogu biti idealno privremeno rešenje kad trpite bol, a nemate ili ne želite da popijete lek.

1. Ananas

Prirodna hemikalija bromelain koja se nalazi u ananasu može pomoći u smirivanju nadutosti stomaka, gasova, pa čak i zubobolje, a neke studije pokazuju da takođe može pomoći i kod mršavljenja i ublažavanja upale.

2. Borovnice

Ove malene moćne bobice prepune fitonutrijenata imaju moć da smanje upalu i opuste mišiće, a lekari kažu da redovna konzumacija borovnica može pomoći i u smanjenju šanse da dobijete upalu bešike, čak i lečenju infekcija mokraćnog sistema.

3. Đumbir

Borite se sa bolovima u mišićima nakon treninga ili istegnutim mišićima posle neke jače aktivnosti? Zbog salicilata iz njega, a koji postaje salicilna kiselina, đumbir može pomoći u smirivanju zahvaćenih mišića, ali i u ublažavanju teških grčeva tokom menstruacije povezanih sa dismenorejom. Najbolji način da popijete đumbir je da skuvate čaj od đumbira i pijete ga dok je topao.

4. Kurkuma

Postoje naučni dokazi da kurkuma svojim protivupalnim i antiseptičkim svojstvima pomaže i kod bolova, a mleko od kurkume odavno se koristi za lečenje unutrašnjih povreda. Glavni sastojak kurkume zove se kurkumin, a on smanjuje oticanje, a unutar tela ublažava upale.

5. Klinčić

Boli vas zub? Samo žvačite klinčić i držite ga ispod zuba koji vam pravi problem. Ovaj začin sadrži čudotvorni eugenol koji je prirodni anestetik pa prvo umrtvi područje, a zatim ublažava bol.

6. Trešnje

Aktivni spoj antocijanin u trešnjama pruža olakšanje od bola u trenu. Morate pojesti najmanje 20-25 trešanja da biste od njih imali koristi, a trešnje mogu da pomognu i u izbegavanju pulsirajućih glavobolja, pa čak i bolova u zglobovima.

Ove namirnice su pogodne za privremeno ublažavanje bolova i nisu zamena za lekove. Ako bol potraje, najbolje je odmah konsultovati lekara, piše 24Sedam.