Tri vrste hrane redovno izazivaju nadutost

Nadutost je vrlo neugodan zdravstveni problem. Zbog toga je poželjno da znate koje je namirnice potrebno da izbegavate kako biste smanjili mogućnosti za nadutost i gasove.

Izvor: klix.ba  |  
Foto: Prostock-studio/Shutterstock
Foto: Prostock-studio/Shutterstock
.

Crveno i prerađeno meso

Ukoliko često jedete crveno ili prerađeno meso ne samo da vam to može prouzrokovati nadutost, već može da poveća i rizik od raka debelog creva. Prerađeno meso je naročito štetno, jer prolazi različite procese obrade pre samog pakovanja. Masnoća iz ovih namirnica može da dovede do problema s krvnim sudovima.

Žvakaće gume

Žvakanjem žvakaća guma dovodi do gutanja više pljuvačke i više vazduha, što može da utiče na gasove i nadutost. Ukoliko imate problema s nadutošću, radije uzmite bombonu kao adekvatniju zamenu za ovu namirnicu.

Gazirana pića

Gazirana pića generalno bi trebalo izbegavati, jer su puna rafinisanog šećera i donose tzv. "prazne" kalorije. Mehurići koji se nalaze u gaziranim pićima sadrže vazduh što bi značilo da taj vazduh završi unutar probavnog sistema i uzrokuje nadutost. Takođe, trebalo bi da izbegavamo da gazirana pića pijemo sa slamčicom, jer tako dodatno gutamo vazduh.