Tri horoskopska znaka koja NAJVIŠE LAŽU, prema mišljenju astrologa
Laganje ne mora uvek da predstavlja lošu nameru, već se često povezuje s načinom razmišljanja, komunikacijom i emocionalnim reakcijama.
21.12.2025. 13:30
Krompir je mnogima omiljena namirnica, ali je isto tako mnogi povezuju i sa gojaznošću.
Foto: Pressmaster/Shuttrstock
29.09.2023.|09:17
Izvor: Lepa&srećna
Međutim, srpski nutricionista Strahinja Kukić je na svom Instagram profilu srušio najveću zabludu da krompir goji.
„Krompir kada je kuvan je jedna vrsta prebiotika. On kad se malo prohladi, unutra postane kao prebiotik. Da ne gnjavimo komplikovanim izrazima. Krompir hrani dobre bakterije u crevima. I to je osnova“, kaže dr Kukić koji ima i savet za sve.
„Ja često preporučujem da uzmete za večeru malo krompira, malo zelja, ulja. To je naša stara večera“, objasnio je i dodao da ukoliko je krompir kuvan ili pečen u ljusci ima i niži glikemijski indeks i pomaže da se hrane dobre bakterije u crevima (pod uslovom da je prohlađen).
„Za osobe koje imaju tegobe sa varenjem ne preporučuje se da se krompir, čak i u tom obliku, kombinuje sa namirnicama životinjskog porekla“, rekao je on.
Da krompir ne goji tvrdi i dr Sidant Bargava, a piše „Healthshots.com“. Doktorka je istakla da je najvažnije u kojoj meri se ovo povrće konzumira.
„Krompir možete jesti umereno i on neće izazvati gojenje. Krompir nije razlog za povećanje telesne težine. Sada znate, da ne krivite krompir za vašu kilažu i budite sigurni da ga možete konzumirati. Ako ga jedete jednom dnevno kao povrće, to je sasvim u redu. Ali ako ga jedete u vidu pomfrita sa masnim hamburgerom i mlečnim šejkom, a kažete da ste se ugojili zbog pomfrita, varate se. Da, krompir ima u sebi ugljene hidrate i visok glikemijski indeks, ali ako ga jedete umereno, možete ga uključiti u ishranu“, navela je ona.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.