Sve o alergijama kod pasa

Pojave alergija kod pasa, kao i kod ljudi, sve su češće. Pre samo tri decenije svega 5% stanovništva imalo je neku vrstu alergija, a danas se procenjuje da se taj procenat kreće između 25% i čak 50%. Nezdrav način života, zagađenje životne sredine, pad imuniteta i industrijska hrana prepuna aditiva samo su neki od razloga za ovaj neverovatan i nagli skok.

PR
Foto: Reshetnikov_art/Shutterstock
Foto: Reshetnikov_art/Shutterstock
.

I u slučaju alergija važi pravilo da je pas najbolji čovekov prijatelj. Izazivači alergija, simptomi, kao i svakodnevni problemi koje one izazivaju – u velikoj meri su isti i kod njih i kod nas.

Alergije predstavljaju preteranu i nespecifičnu reakciju organizma na neki stimulus ili supstancu, koja inače ne bi trebalo da bude štetna po organizam i da izaziva tako buran odgovor. Pojedine pasmine, psi sa oslabljenim imunitetom, a naročito bolesne životinje - mnogo više su im podložne i zato na njih treba obratiti posebnu pažnju. Simptomi alergije često se prepliću sa simptomima drugih bolesti, posebno kod starijih pasa.

U daljem tekstu objasnićemo kako nastaju alergije i koji su efikasni lekovi protiv alergije kod pasa. Na ovom linku se nalazi cela online apoteka za vašeg psa.

Najčešći alergeni

Uzročnici alergija, takozvani alergeni, jesu materije koje su za većinu drugih bezazlene i ne izazivaju reakciju imunog sistema. Najčešći okidači su ujedi insekata, određena hrana, kao i izloženost psa nekom alergenu iz okruženja - prašini, travi, ambroziji ili grinjama. Na pojedine pse, iz različitih razloga, ove supstance deluju veoma nepovoljno i kod njih se može javiti čitav niz problema.

Brojna istraživanja dokazala su zanimljivu činjenicu da su određene pasmine daleko podložnije alergijama od drugih. Još uvek nemamo precizan odgovor na pitanje zašto je to tako.

Vrste alergija kod pasa

Alergije kod pasa mogu imati brojne simptome, a najčešći su svrab, otok na licu, usnama, ušima ili kapcima, crvena i upaljena koža, dijareja, povraćanje, kijavica, hronična infekcija ušiju, oči koje suze i svrbe, pas koji stalno liže bolno mesto...

Iako po pravilu imaju slične ili iste simptome, tipove alergija kod pasa možemo podeliti u tri grupe:

- Alergija na ujed insekta, najčešće buva

- Atopijski dermatitis

- Alergija na hranu

... a u poslednje vreme neretko se čuju mišljenja, da baš kao i kod ljudi, i kod čovekovog najboljeg prijatelja, alergija može biti posledica stresa.

Foto: Promo/petmanija.rs
Foto: Promo/petmanija.rs
.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis kod pasa posledica je izloženosti alergenima iz okruženja. Obično su to trava, prašina ili grinje. Posebnu pažnju obratite ako vaša kuca spada u one pasmine koje imaju genetsku predispoziciju za sklonost ka alergijama. Među njima su dalmatinac, bokser, labrador, mops, engleski buldog, šar-pei, engleski koker španijel, nemački ovčar, zlatni retriver, terijer, seter...

Ne odbacujte mogućnost alergije na travu ako je nemate u dvorištu jer polen, nošen vetrom, često pokupi čestice prašine, čađi i drugih nečistoća i vrlo efikasno se širi.

Alergija na hranu

Osim spoljnih uzroka i okidača, u 5%-10% svih psećih alergija, specifičan uzročnik jeste i hrana. Iako taj procenat trenutno nije previsok vlasnicima pasa koji imaju ovu vrstu problema to i nije neka uteha. Verujemo da će kao i u slučaju drugih uzročnika i ova vrsta alergije ubrzano da raste.

Njeni karakteristični simptomi su nekontrolisan svrab na licu, šapama, ispod pazuha, a nekada i po celom telu, kao i prečesto lizanje nogu.

Ukoliko se bilo koja od navedenih alergija razbukti javljaju se i mnogo ozbiljniji problemi: upale na koži, intenzivno crvenilo, opadanje dlake, akutna seboreja, kao i niz novih bakterijskih infekcija.

Ipak, nova saznanja o ovoj bolesti umnogome nam pomažu da uspostavimo pravu dijagnozu što je svakako prvi, neophodan korak ka uspešnom lečenju. Ukoliko se alergija kod pasa ne kontroliše i zanemaruje, vremenom može da postane izuzetno veliki problem po zdravlje našeg ljubimca.

Važna je preventiva

Kao i kod većine drugih zdravstvenih problema, i u slučaju alergija preventiva može umnogome da pomogne.

Pošto su grinje i prašina sve češći problem i za pse i za ljude sklone alergijama, dobro bi bilo da što redovnije čistite prostorije i nameštaj, da istresete ili uklonite tepihe i često menjate prekrivače, jorgane i ćebad.

Pored toga, danas postoje različiti suplementi koji jačaju imunitet i obezbeđuju jače doze minerala i vitamina, u ponudi je i specijalna hrana prilagođena ljubimcima sklonim alergijama, dok su preparati i sredstva protiv buva, parazita i krpelja odavno obavezan deo pseće kućne apoteke.

Tačnu terapiju može da prepiše samo veterinar

U svakom slučaju, ozbiljna alergija zahteva posetu veterinaru, a otkrivanje njenih pravih uzročnika može da potraje poprilično dugo jer broj mogućih alergena u današnjoj nezdravoj sredini sve više raste.

Dobro je znati da postoje prilično efikasni alergo testovi i analize krvi koji mogu da specifikuju tačnu vrstu alergijskog problema. Kao lek najčešće se prepisuju kortikosteroidi i antihistaminici, uz prilagođavanje ishrane.

Šta može da ojača zdravlje vašeg psa?

Postoji nešto što svakako možete da uradite za svog ljubimca da biste smanjili mogućnost dobijanja alergija ili da ublažite njihovo dejstvo. Osim već navedenih mera, neophodno je da obezbedite dobru zaštitu od buva i krpelja, da u ishranu uključite dodatne suplemente i komplekse za jačanje imuniteta i da svom ljubimcu uvrstite antialergijsku hranu u jelovnik.

Sve ove proizvode, različitih svetskih proizvođača, možete pogledati i naručiti preko web shopa petmanija.rs

BIOGANCE Algo Stress” pomaže kod problema izazvanih stresom. Ista kompanija ima i efikasnu biljnu ampulu za pse protiv buva i krpelja ”Biospotix Dog Spot”, kao i “Biospotix Dog Collar, biljnu ogrlicu za pse protiv buva i krpelja.

Dr.VET ima čitavu galeriju suplemenata namenjenih psima. Izdvajamo multivitaminski suplement “Dr. Vet Multivet” i suplement za zdraviju kožu “Dr.Vet Dermavet”.

“FLAMINGO” nam, između ostalog, nudi svoju efikasnu pincetu za odstranjivanje krpelja, dok je FORTAN specijalizovan za tablete sa super zdravim miksevima kao što su “Cafortan” i “Calciumcitrat”.

Preporučili bismo i “Artropet forte”, “Complex B immuno” i “Diamond Pet Eye“ kompanije INTER PET VET.

Na petmanija.rs u ponudi su i specijalne vrste HRANE za pse.

Pomenućemo NATURES PROTECTION i njihovu hranu za pse od bele ribe “Superior Care Hypoallergenic Dental” i “Hypoallergenic Losos i tunjevinu”, za sve rase, kompanije MONGE.

Dobro došli i u zdravlju vas našli!