Svako jutro kada se probudite začepljen vam je nos? Evo kako da to sprečite – neka od ovih rešenja možete primeniti ODMAH

Nazalna kongestija, poznatija i kao začepljenje nosa, posebno je prisutno tokom proleća zbog alergija od kojih mnogi pate. Izaziva probleme sa disanjem, što je naročito iritantno pred spavanje ili ujutru čim ustanete. Na svu sreću, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste “otvorili” disajne puteve i očistili ih od onoga što ih začepljuje

Foto: fizkes / Shutterstock
Foto: fizkes / Shutterstock
.

Začepljenost nosa je najgora ujutru kada se probudite ili uveče pre spavanja. Ponekad samo spuštanje glave dok ležite može izazvati još veću nazalnu kongestiju, a pogoršanje začepljenja kada odete u krevet nije neuobičajeno. Razlog je taj što kada se nazalni prolazi upale, to otežava disanje, što se dešava jer normalan položaj spavanja izaziva pojačan dotok krvi u mozak i nos. Kako niko ne voli da se budi sa začepljenim nosem, svakako je vredno truda isprobati neke od metoda protiv noćne nazalne kongestije.

1. Podignite jastuk:

Ako ne želite da spavate u sedećem položaju, pokušajte da podignete jastuk tako što ćete dodati još jedan jastuk ispod onog na kome spavate. Vaša glava će tada biti više u uspravnom nego u horizontalnom položaju, a to može poboljšati drenažu sekreta u nosnim prolazima. A to takođe može pomoći u smanjenju pritiska u sinusima.

2. Izbegavajte kofein i alkohol u popodnevnim satima:

Pijenje pića koja sadrže kofein i/ili alkohol može pogoršati simptome i ometati kvalitetan san. Kofein i alkohol mogu da vas dehidriraju i otežaju prohodnost sinusa. Umesto kafe ili alkohola, pokušajte da pijete vrući čaj bez kofeina pre spavanja, kako biste hidrirali svoje telo. Hidratacija će pomoći da se sekret u nosnim prolazima razblaži, pa ćete lakše disati.

3. Eterična ulja i aromaterapija pomažu:

Tokom godina, brojne studije su pokazale da udisanje eteričnih ulja i aromaterapija imaju različite zdravstvene prednosti. Istraživanja su pokazala da eterična ulja mogu poboljšati kvalitet sna i ublažiti respiratorne probleme. Pokušajte da udahnete esencijalna ulja da biste prirodno otvorili nosne prolaze kako biste lakše disali noću, prenosi net.hr.

4. Koristite ovlaživač vazduha:

Ovlaživač može olakšati disanje noću jer čini vazduh vlažnijim. Disanje u oblasti gde je vazduh suv može pogoršati simptome začepljenog nosa i iritirati vašu nosnu duplju izazivajući upalu i začepljenost. Spavanje u prostoriji sa ovlaživačem garantuje da će u vazduhu biti dovoljno vlage da spreči dalju iritaciju nazalne sluzokože.

5. Vežbanje tehnika nazalnog disanja:

Vežbanje dubokog disanja kroz nos može poboljšati telesne funkcije i olakšati prelazak na prirodnije nosno disanje. Veoma je korisno vežbati disanje na nos pre spavanja, ujutru ili tokom vežbanja. Počnite primenom ove vežbe koja se zove naizmenično disanje kroz nos, što je uobičajeno na časovima joge. Sedite ispravljenih leđa i zadržite ovu poziciju tokom vežbe disanja. Opustite ramena, vrat i jezik. Stavite levu ruku na levo koleno i pritisnite desni palac na desnu nozdrvu. Udahnite kroz levu nozdrvu, zadržite dah, a zatim prstom pritisnite levu nozdrvu. Izdahnite kroz desnu nozdrvu, a zatim ponovo udahnite kroz desnu nozdrvu da ponovite vežbu i izdahnite kroz levu nozdrvu.

6. Oslobodite se stresa:

Smanjenje nivoa stresa može olakšati prelazak na mirniji i sporiji ritam disanja koji će olakšati disanje na nos umesto na usta. Pokušajte odmah da smanjite nivo stresa: spustite ramena, opustite vilicu i opustite jezik. Polako, duboko udahnite i izdahnite kroz nos.

7. Redovno vežbajte:

Istraživanja su pokazala da redovna vežba u kombinaciji sa nazalnim disanjem može pomoći da prestanete da dišete na usta. Jedno istraživanje je pokazalo da su pacijenti sa astmom poboljšali svoje tehnike disanja zahvaljujući redovnoj vežbi. Kada prisilite svoje telo da diše kroz nos, posebno tokom vežbanja, to će poboljšati vašu sposobnost da stalno dišete kroz nos.