Starenje utiče i na naše oči. Evo kako!

Oči su ogledalo duše, kaže jedna stara izreka. Nažalost odaju i godine i često budu veliki neprijatelj kada čovek zagazi u neke “ozbiljnije” decenije.

Oko je svakako jedan od najaktivnijih organa jer svakodnevno trepne i do deset hiljada puta. Za tu aktivnost potreban je izuzetan napor svih mišića i kože koja se nalazi oko očiju.

Zato je i logično da godine ostavljaju traga baš u predelu očiju, a evo i kako.

PR
Foto: Africa Studio / Shutterstock
Foto: Africa Studio / Shutterstock
.

Pojavljuju se bore

Bore su posledica gubitka elastičnosti kože, a do toga dolazi sa godinama. Nisu godine same po sebi uzrok nastanka bora, već način života pod kojim se misli na izlaganje UV zracima, pušenje, alkoholizam, nezdrava ishrana i malo sna. Osim toga i genetika igra veliku ulogu, pa ako su preci skloni ranijem pojavljivanju bora onda je to za očekivati i kod potomaka.

Zašto su baš oči pogođene borama? Zato što je koža u tom predelu veoma tanka, slabo prokrvljena i ima jako malo masnih ćelija. Sve to uzrokuje osetljivost kože u ovoj regiji lica i podložnost oštećenjima odnosno nastanku bora.

Kada dođe do ovih promena, osoba može delovati mnogo starije i umornije nego što zaista jeste. Da ne bi kvarili utisak, na vreme treba krenuti sa prevencijom jer je to ujedno i najbolje rešenje. Dobro rešenje može biti antirid krema za predeo oko očiju. Tako će koža dobiti neophodnu hidrataciju i zategnutost.

Pored odgovarajuće kozmetike potrebno je povesti malo više računa i o životnim navikama. Teško ih je promeniti, ali kada se uoče prvi rezultati svako će shvatiti koliko se trud zapravo isplati.

Spuštaju se kapci

Spušteni kapci jesu jedan od znakova da godine prolaze. Kada dođe do ove promene, kapci deluju kao da imaju višak kože, budu naborani i nimalo lepi na izgled.

Spušteni kapci ponekad su izraženi samo u manjoj meri, a ponekad zaista ometaju vid i stvaraju čak i fizičku smetnju. Osobe sa ovim problemom bukvalno imaju poteškoće sa treptanjem, jer višak kože itekako ometa tu aktivnost.

Uzroci spuštenih kapaka su nekvalitetan odnosno nezdrav način života, umor, pušenje, genetika.

Dok je problem minimalan, ljudi često ne pridaju puno značaja kako bi rešili estetski momenat. Međutim kako godine prolaze, spušteni kapci mogu biti sve izraženiji i stvarati sve veće smetnje, pa je ponekad jedino rešenje operacija kapaka. U današnje vreme ti zahvati spadaju u operacije koje su rutinske, a mogu veoma uspešno rešiti problem i estetski momenat.

Podočnjaci su izraženiji

Podočnjaci nisu samo od nespavanja. Itekako su povezani sa starenjem. Evo i kako. Koža oko očiju izuzetno je osetljiva. Tanka je, ima malo masnih ćelija pa je zbog toga podložnija raznim promenama.

Jedna od promena koja je vrlo česta u predelu ispod očiju su podočnjaci. Nastaju kada nema dovoljno kiseonika ili hidratacije u telu. Ovaj nedostatak dovodi do usporavanja krvotoka i krv postaje tamnija. Pošto je koža ispod očiju tanka, ova promena itekako je vidljiva.

Sa starenjem krvni sudovi ispod kože postaju sve vidljiviji što se manifestuje u vidu podočnjaka. Neko će zbog oviih promena priznati svoje godine, a mnogi će se izvlačiti na nedostatak sna. Promene u kvalitetu vida

Estetski tragovi starenja nisu nimalo poželjni, ali kada se gubi kvalitet vida to je zaista veliki problem koji sa sobom donose neke ozbiljnije godine. Prvi problemi uglavnom se pojavljuju kada na red dođu četrdesete godine.

Ukoliko je sa vidom do tada bilo sve u redu, prvi problem najčešće je vezan za gledanje na blizinu. Kada se novine počinju previše udaljavati kako bi se pročitala sitna slova, tada je vreme za posetu oftamologu.

Osim ovog problema, oči prolaze i kroz mnoge druge promene koje ostavljaju posledice na vid i svakodnevno čitanje kao i rad na računaru postaju pravi izazov.

Većina starijih osoba koristi naočare kao pomagalo barem u pojedinim aktivnostima a vrlo često kao i svakodnevni aksesoar.

Stariji teže razlikuju boje

Starijim osobama mnogo je teže da razlikuju boje. Razlog tome je smanjena osetljivost u ćelijama mrežnjače koje služe tome da se boje razlikuju. Zato nikoga ne treba da čudi ako stariji pomešaju boje ili zatraže pomoć pri njihovom razlikovanju. Nisu daltonisti nego su njihove oči naprosto ostarile.

To kod nekih zanimanja može predstavljati problem u svakodnevnom radu. Sigurno niko ne bi želeo da mu krojačica sašije tirkiznu haljinu, a poručena je haljina svetlo plave boje. Zar ne?

Neki znaci starenja mogu se preduprediti. U ovom slučaju, one estetski, koji se tiču izgleda kože oko očiju. Nega, kozmetika, masaže - sve to može doprineti da se ovi znaci kasnije pojave. U te svrhe nije na odmet zapratiti neki sajt sa savetima za negu lica .

Tema starenja mnogima je vrlo odbojna za razgovor i razmišljanje jer starost sa sobom nosi više negativnih nego pozitivnih stvari. Međutim kada su oči u pitanju, o starosti treba razmišljati u mladosti.

Šta to znači?

To znači da vid i zdravlje očiju treba kontrolisati redovno. Čak iako nema očiglednih smetnji u vidu, povremene posete oftamologu ne mogu naškoditi. Naprotiv. Ponekad se veoma rano uočavanje minimalnih promena višestruko isplati, pa starost nema velike šanse da mnogo toga poremeti.

Treba znati da se vid razvija negde do šeste godine života i da ga već tada treba negovati i kontrolisati. Na kraju će starost pitati gde je bila mladost.

I šta će biti odgovor?