Natrijum je esencijalni mineral i ima svoje mesto u uravnoteženoj ishrani, no treba nam mnogo manje nego što većina konzumira; prehrambene smernice preporučuju da dnevna konzumacija bude manje od 2300 miligrama natrijuma, jer ako redovno posežete za slanim zalogajima, možda zaista uzimate više soli nego što va[em telu stvarno treba.

Zašto žudimo za solju? Većina objašnjenja je povezana s našim okruženjem ili životnim stilom, pa ako se ne možete kontrolisati sa slanim poslasticama, znajte da ipak možete sami da menjati stvari.

Stres

Kada smo preopterećeni, menja nam se i apetit i žudimo za 'hranom za utehu' koja utiče na podizanje izlučivanja nekih hormona. Za neke ljude stres utišava signale gladi, a kod drugih ih pojačava, a ako vam je potreban slani zalogaj ili obrok kad vas preplave emocije, verovatno ste deo grupe čiji apetit sa stresom raste.

Pojačano znojenje od vežbanja

Redovne fizičke vežbe su sjajne, ali mogu doprineti i žudnji za slanom hranom. Naime natrijum je elektrolit koji izlazi iz tela i koji gubimo kad se znojimo. Ako ste mnogo vežbali i preterano se znojili, normalno je da žudite za više soli kako biste nadomesti izgubljeni natrijum.

Umorni postajemo gladniji

Kada smo neispavani apetit nam može biti nezasitan, a sposobnost da zanemarite neku želju postaje slabija. Nedostatak sna može uticati na glad, stres i hormone, što može povećati i želju za soli. Ako se ne odmarate dovoljno, verovatno imate veći apetit i manje samokontrole.

Potreba za tečnosti zamenjena za glad

Pijete li dovoljno vode i jedete dovoljno hrane pune vode, poput voća i povrća? Kad smo na rubu dehidracije pojača se naša želja za natrijumom, a lako je zameniti glad i žeđ. Dehidracija takođe može da uzrokuje neravnotežu elektrolita slično znojenju.

Dosada

Možda ste se našli u rutini u ishrani koju je teško prekinuti pa ako ste navikli da tokom popodneva posegnete za slanim zalogajem ili da gledate televiziju uveče uz grickalice, vaše želje za slanim su verovatno jednostavno povezane s navikom ili dosadom, piše Večernji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.