Šta uzrokuje celulit i kako ga najefikasnije i najzdravije eliminisati?

Celulit je estetski problem velikog broja ljudi, a naročito žena. Obično se javlja na mestima koja koja imaju manjak mišića, poput butina, zadnjice i stomaka.

A.B.  |  Izvor: prva.rs  |  
Ilustracija Foto: elenavolf/Shutterstock
Ilustracija Foto: elenavolf/Shutterstock
.

Uzroci celulita su multifaktorijalni, odnosno patofiziološki i uključuju hormonalne promene, genetsku predispoziciju, nezdravu ishranu i nedostatak fizičke aktivnosti. Nema jednostavno rešenje za uklanjanje celulita, ali postoje neke strategije koje mogu pomoći u smanjenju njegovog izgleda. To uključuje redovnu fizičku aktivnost, redukovanu ishranu, masaže i korišćenje proizvoda za negu kože.

Razlozi nastanka celulita su patofiziološki, a što to uključuje?

.

Hormonalni faktori: Hormoni kao što su estrogen i prolaktin mogu uticati na nastanak celulita.

Genetska predispozicija: Ako imate u porodici nekoga sa celulitom, verovatno je da će se i kod vas razviti.

Nezdrava prehrana: Prekomerna konzumacija masne hrane, šećera i soli može povećati rizik od celulita.

Nedostatak fizičke aktivnosti: Pasivan način života i nedostatak fizičke aktivnosti, mogu da dovedu do pojave celulita.

Dehidracija: Nedostatak vode u telu može dovesti do zadržavanja tečnosti u telu, što može da pogorša izgled celulita.

Povećanje masnog tkiva: Povećanje masnog tkiva može povećati rizik od celulita.

Stres: Stres može utjecati na hormone i imati negativan utjecaj na kožu, što može pogoršati celulit.

Kada se javlja celulit?

.

Celulit se obično javlja u kasnijim godinama tinejdžerskog doba ili ranog odraslog doba, i češći je kod žena nego kod muškaraca. Razlog tome je da žene imaju više masnog tkiva i drugačiju strukturu vlaknaste mreže koja drži masno tkivo u place.

Celulit se najčešće javlja na područjima sa malo mišića poput bedara, zadnjice i trbuha, ali može se pojaviti i na rukama, ramenima i prsima.

Međutim, celulit se može pojaviti i kod mladih žena i muškaraca koji imaju veće masno tkivo, nezdrav način ishrane, sedeći način života, hormonske promene ili genetske predispozicije.

Takođe, postoje različite faze celulita, od blagih do teških, i on se može promeniti tokom vremena u skladu s promenama u telu.

Kako da se rešimo celulita?

.

Celulit je povezan sa viškom masnoće u tkivu i promenom strukture kože. Postoje različiti načini za smanjenje celulita, uključujući:

-Redovnu fizičku aktivnost i vežbe koje toniziraju mišiće i poboljšavaju cirkulaciju.

-Kontrolisanu ishranu sa smanjenim unosom masnoća i šećera

-Masaže i tretmani kože koji poboljšavaju cirkulaciju i pomažu u razgradnji masnoća

-Korišćenje kreme i gelove za tretman celulita

-Konzumiranje kofeina i algi ili kremi sa kofeinom i algama, za koje se smatra da pomažu u smanjenju celulita.

Dobra ideja je tražiti savjet od stručnjaka za fitnes i ishranu kako bi se prilagodio plan prehrane i vježbanja koji će vam najbolje odgovarati.

Anti-celulit gelovi i masaže

.

Anti-celulit gelovi i masaže su popularni načini za smanjenje celulita. Gelovi za tretiranje celulita obično sadrže kofein, alge i druge sastojke koji se smatraju da pomažu u razgradnji masnoća i poboljšavaju cirkulaciju.

Masaže takođe pomažu u poboljšanju cirkulacije i razgradnji masnoća, kao i u toniziranju mišića.

Masaža se obično radi sa posebnim četkicama ili valjcima za masažu, koji se koriste za pritiskanje i trljanje kože. To pomaže u poboljšanju cirkulacije i razgradnji masnoća, što može dovesti do smanjenja celulita.

Međutim, treba imati na umu da anti-celulit gelovi i masaže sami po sebi neće u potpunosti ukloniti celulit. Da bi se postigli najbolji rezultati, potrebno je da ih kombinujete sa redovnom fizičkom aktivnošću i kontrolisanim načinom ishrane.

U svakom slučaju, preporučuje se da se posavetujete sa stručnjakom za fitnes i ishranu ili sa lekarom pre nego što se odlučite za bilo koji tretman.

Usisivačem protiv celulita

.

Usisivačem protiv celulita se koristi u estetskoj medicini za tretiranje celulita. To je metoda koja koristi vakuum i masažu da bi se poboljšala cirkulacija i razgradnja masnoća u područjima sa celulitom.

Usisivačem protiv celulita se koriste posebni aparati sa cilindričnim ili konusnim glavama koji se preko kože povlače u različitim smerovima. Ova metoda se često koristi na područjima sa celulitom, poput nogu, stomaka i zadnjice.

Usisivačem protiv celulita se smatra da pomaže u poboljšanju cirkulacije, toniziranju mišića, razgradnji masnoća i smanjenju celulita.

Međutim, treba imati na umu da se ovaj tretman smatra kao dodatak, a ne zamena za redovnu fizičku aktivnost, kontrolu ishrane i drugih metoda za smanjenje celulita.

Kao i za bilo koji drugi tretman, preporučuje se da se posavetujete sa stručnjakom za estetsku medicinu ili lekarom pre nego što se odlučite za tretman usisivačem protiv celulita.

Hormonski celulit

.

Celulit se razvija usred promena u veličini i strukturi vaših masnih ćelija. Zbog toga se smatra da bi hormone poput insulina i kateholamina, koji su uključeni u razgradnju i skladištenje masti, mogu da igraju značajnu ulogu u stvaranju celulita.

Nutricionisti smatraju da bi bilo koja hormonska neravnoteža koja uzrokuje povećanje masnoće zbog razgradnje masti poput visokog nivoa insulina, mogla da dovede osobu u veći rizik od razvoja celulita.

Pored toga, s obzirom na to da je celulit češći kod žena, smatra se da bi estrogen, ženski polni hormone, takođe mogao da ima ulogu u nastanku celulita.

U nekim slučajevima abnormalni nivoi hormona mogu da doprinesu gojenju, zadržavanju vode, pa samim tim i razvoju celulita.

Kada nivo estrogena opadne, celulit se uglavnom pogorša. Snižen estrogen može da uzrokuje vaskularne promene, poput smanjenog protoka krvi u vezivno tkivo, povećane propusnosti i zadržavanja tečnosti ispod kože, a to sve može da igra ulogu u razvoju celulita.

Snižen estrogen takođe može da znači smanjenu proizvodnju elastinskih vlakana i kolagena, koji održavaju kožu čvrstom. Kada nivo opadne, vezivno tkivo postaje slabije. Koža takođe postaje tanja. Kombinacija oba faktora idealna je za razvoj celulita.

Nivo estrogena opada tokom menopauze. Ali nivoi takođe mogu da variraju godinama pre menopauze tokom perimenopauze. Perimenopauza je vreme koje prethodi menopauzi i može se dogoditi nekoliko godina pre nego što žena uđe u menopauzu.

Tokom perimenopauze, nivo estrogena može biti prenizak ili previsok. Ali ova stanja mogu utiicati na razvoj celulita. Na primer, dominacija estrogena može da se razvije tokom perimenopauze, što može da doprinese povećanju masti.

Više masti uskladišteno ispod kože može povećati rizik od nastanka celulita.

Tokom menopauze, kako estrogen opada, koza stari što takođe dovodi do vece vidljivosti celulita.

Menopauza je fiziološki proces povezan sa sve većom insuficijencijom osi hipotalamus-hipofiza-jajnik. Skup folikula jajnika sposoban za sintezu ženskih polnih hormona postepeno se iscrpljuje.

Kao odgovor na niz endokrinih promena premenopauze, perimenopauze i postmenopauze, pojavljuju se sistemski somatski i emocionalni poremećaji.

Koža je ciljni organ za polne hormone. Kod žena na trofičnost i izgled kože najznačajnije utiču ženski polni hormoni, estrogen I progesteron.

Tokom menopauze niska koncentracija estrogena odgovorna je za povećanu vaskularnu propusnost i smanjeni vaskularni tonus, što dovodi do oštećenja mikrocirkulacije i važni su faktori koji predisponiraju za razvoj celulita.

Efekti nedostatka estrogena na vezivno tkivo kože uključuju smanjenu proizvodnju i lokalni sadržaj kolagena i elastinskih vlakana tipa I i III, što takođe doprinosi razvoju celulita.

Mezoterapija za uklanjanje celulita

.

Mezoterapija je medicinska procedura koja se koristi za poboljšanje izgleda kože i tela. To se postiže ubacivanjem mikroiglica sa lekovitim materijama tvarima (poput kisika, vitamina, minerala i hormonima) u gornji sloj kože. Ova procedura se često koristi za tretiranje starenja, bora, celulita, gubitka kose, kao i drugim estetskim problemima.

Mezoterapija koja se koristi u svrhu suzbijanja celulita, smatra se neinvazivnom metodom, koja uljučuje ubacivanje mikroiglica sa lekovitim sastojcima u one predele kože sklone celulitu, kako bi se poboljšala cirkulacija i pomoglo u uklanjanju viška tečnosti i toksina.

Ova serija se obično rad u serijama tretmana, a rezultati su vidljivi nakon nekoliko nedelja ili meseci. Takođe, rezultati se razlikuju od osobe do osobe i ne reaguju svi isto. Pre početka tretmana, potrebno je da se konsultujete sa stručnjakom kako biste bili sigurni da je mezoterapija pogodna za vas.

Blato za uklanjanje celulita

.

Blato koje se koristi za uklanjanje celulita je tretman koji uključuje nanošenje blata, obično mineralnog, na ona područja sa celulitom ili drugim problemom kože. Blato se obično ostavlja na koži od 30 minuta do sat vremena, a zatim se ispere.

Blato se smatra korisnim za celulit zbog svojih prirodnih sastojaka, kao što su minerali koji se smatraju korisnima za kožu. Međutim, kao i kod svih tretmana, rezultati se razlikuju od osobe do osobe i nije garancija da će svima funkcionisati na isti način. Pre početka bilo kog tretmana, važno je da se konsultujete sa stručnjakom, kako bi utvrdili koja vrsta blata je pogodna za vas.

Anti-celulit masažeri

.

Anticelulit masažeri su uređaji za kućnu upotrebu koji se koriste za masažu problematičnih podrčja sa celulitom. Pod njima se podrazumevanju valjci, ručice ili drugi mehanizmi koji se koriste za masiranje kože i tkiva. Anticelulit masažeri se smatraju vrlo korisnima zbog svoje sposobnosti da pomognu u proceđivanju tečnosti i uklanjanju toksina.

Takođe, masiranje pomaže u pojačanom radu cirkulacije.

Pre početka bilo kog tretmana, važno je da se konsultujete sa stručnjakom koji će vam pomoći da pronađete anticelulit masažer najpogodniji za vaš tip kože i tela.

Postoji nekoliko vrsta anticelulit masažera:

Valjkasti masažeri: oni imaju valjke kojima se masira koža i tkivo u cilju smanjenja celulita;

Vibracijski masažeri: koriste vibracije kako bi se masiralo kožno i potkožno tkivo;

Infracrveni masažeri: koriste infracrveno zračenje kako bi se zagrejalo kritično područje i povećala cirkulacija;

Elektrostimulacijski masažeri: oni koriste elektrostimulaciju kako bi se aktivirali mišići;

Ultrazvučni masažeri: koriste ultrazvučne talase kako bi se smanjilo područje celulita i povećala cirkulacija.

Kako smanjiti celulilt na nogama

.

Postoji nekoliko strategija za ublažavanje celulita na nogama:

Vežbanje: redovno vežbanje, posebno one vežbe koje jačaju mišiće i pomažu u održavanju zdrave telesne mase:

Ishrana: bazirana na dovoljnoj količini proteina, vlakana i antioksidanata

Hidratacija: redovno zadržavanje odgovarajuće hidratacije može pomoći u smanjenju celulita;

Tretmani kože nogu: kao što su masaža, korišćenje posebnih krema i terapije radiofrekvencijom (RF).

"Shock wave“ terapija protiv celulita

.

Terapija udarnim talasima je invazivna opcija za lečenje celulita, koja koristi zvučne talase visoke energije kako bi razbila masne naslage i vlaknaste trake koje doprinose celulitu.

Terapija ima cilj da poboljša cirkulaciju krvi, stimuliše proizvodnju kolagena i promociju limfne drenaže, što može da rezultira smanjenju celulita.

Kao i kod svakog tretmana, rezultati su isključivo individualni i ne mora da znači da ovaj vid terapije važi podjednako i isto za sve.

Da li je moguće trajno ukloniti celulit?

.

Celullit se može smanjiti uz kombinaciju redovne fizičke aktivnosti, zdrave ishrane i tretmana poput masaža i koriščenjem raznih kozmetičkih proizvoda. Međutim, potpuno uklanjanje celulita nije moguće. Generski i hormonski faktori igraju značajnu ulogu u formiranju celulita, tako da čak i sa zdravim načinom života i tretmanima, neke osobe i dalje mogu da imaju vidljiv celulit.

Razlike između celulita i strija

.

Strije su česte kožne promene koje se pojavljuju kao bele ili srebrne pruge na koži. One se obično javljaju kao posledica brzog rasta, tokom puberteta, trudnoće ili gubitka kilograma.

Strije i celulit su dva različita estetska problema kože.

Razlikuju se prema:

Izgledu – strije su prugaste linije, dok je cellulit neujednačena tekstura kože sa naborima;

Uzroku – strije se obično javljaju kao posledica brzog rasta, dok se celulit smatra posledicom kombinacija genetske predispozicije, hormona i životnog stila.

Mesta – strije se obično pojavljuju u predelu stomaka, grudi, ramena, leđa, dok se celulit javlja samo u predelu stomaka, zadnjice i trbuha;

Bršljan, kao lek za suzbijanje celulita

.

Iako nema dokaza u kliničkim istraživanjima, bršljan se smatra delotvornim za suzbijanje celulita. On sadrži materije poput rutina i hesperidina, za koje se smatra da pomažu u jačanju kapilara i povećavaju cirkulaciju, što može indirektno dovesti do smanjenja celulita.

Takođe, bršljan sadrži antioksidanse koji pomažu u zaštiti kože i jačanju njene strukture.

Iako su pogledi o korišćenju bršljenja za suzbijanje celulita obećavajući, svakako su potrebna dodatna istraživanja.

Šta je lipoliza i da li je delotvorna u borbi za suzbijanje celulita?

.

Lipoliza je medicinski postupak koji se koristi za uklanjanje masnog tkiva. To se obično obavlja korištenjem laserske energije ili ultrazvučne energije kako bi se razgradile masti i olakšalo njihovo uklanjanje iz tijela.

Lipoliza se često koristi za tretiranje celulita, iako to nije potvrđeno istraživanjima. Smatra se da lipoliza pomaže u smanjenju izgleda celulita tako što razgrađuje masnoću ispod kože, što rezultira glatkijom i ravnijom teksturom kože.

Međutim, lipoliza nije trajno rješenje za celulit i ne garantuje potpuno uklanjanje celulita. Uz to, lipoliza može imati neke nuspojave, uključujući bol, otok i crvenilo, i može zahtijevati više od jednog tretmana.

Stoga, prije nego se odlučite za lipolizu, najbolje bi bilo konzultirati se sa stručnjakom za zdravstvenu njegu kako bi vam se ponudila najbolja preporuka za tretman.

Šta piti u borbi protiv celulita?

.

Ne postoji jedinstveni napitak koji će rešiti celulit, ali postoji nekoliko pića koja se smatraju korisčnim za smanjenje celulita:

Voda: Konzumiranje dovoljne količine vode pomaže u detoksifikaciji tela i jačanju kože.

Čajevi: Neki čajevi, kao što su zeleni čaj i čajevi od bršljana, sadrže antioksidanse koji pomažu u jačanju kože i smanjenju celulita.

Sokovi od povrća: Sokovi od povrća, poput sokova od šargarepe, repe i limuna, mogu pomoći u čišćenju tela i smanjiti celulit.

Kafa: Kafa se smatra da pomaže u poboljšanju cirkulacije i smanjenju izgleda celulita.

Smoothie: Smoothie sa visokim sadržajem antioksidanata, kao što su bobičasto voće, zeleno lisnato povrće i orašasti plodovi, takođe se smatraju korisčnim za jačanje kože i smanjenje celulita.

Goveđi želatin u borbi protiv celulita

.

Govedji želatin se često preporučuje kao prirodni dodatak ishrani za smanjenje celulita. Želatin se dobija iz kostiju i hrskavice životinja, a sadrži proteine, aminokiseline i minerale koji se smatraju korisčnima za kožu.

Postoje neka tvrdnja da goveđi želatin pomaže u jačanju kože, povećava elastičnost i smanjuje izgled celulita. Međutim, trenutno nema dovoljno naučnih dokaza koji potvrđuju ove tvrdnje.

Naravno, uz uzimanje goveđeg želatina, važna je i uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost za održavanje zdrave mase tela i smanjivanje celulita.