Šta mogu biti razlozi da osećate žeđ uprkos tome što pijete dosta tečnosti

Stručnjaci tvrde da smo već dehidrirali kada počnemo da osećamo žeđ. Ako pijete više vode nego inače, i uprkos tome osećate žeđ, ovo mogu biti razlozi...

Foto: KieferPix / Shutterstock
Foto: KieferPix / Shutterstock
.

Konzumirate previše soli

Ako konzumirate namirnice koje sadrže previše soli, možete da osećate žeđ znatno češće. So izvlači vodu iz ćelija, a za posledicu mozak dobija informaciju da je telu potrebno još vode i osećamo žeđ. Pazite da ne konzumirate više od pet grama soli na dan, savetuju stručnjaci.

Trčite ujutru

Svaki oblik vežbe je i te kako poželjan, ali bitno je da znate kada je najbolje vreme za vežbu. Ako trčite u ranijim jutarnjim satima, vašem telu će biti potrebno više vode tokom dana.

Bili ste dugo na suncu

Izbegavajte boravak na jakom suncu, posebno tokom letnjih meseci. Duži boravak na suncu može da dovede do toga da osetite žeđ, čak i ako samo mirujete i ne bavite se nikakvom fizičkom aktivnošću. Tokom vrelih dana uvek pri ruci imajte bocu vode dok boravite na otvorenom.

Lekovi koje uzimate

Neki lekovi mogu kao nuspojavu da imaju suvoću usta i pojačanu želju za vodom. Javite se lekaru ako osetite ovakve nuspojave., piše Večernji list.