Šta će se desiti vašem telu ako svakog dana odvojite pet minuta za ovaj položaj?

Plank ili "abdominalni most“, kako je još poznat, odlična je vežba za celo telo koja štedi vreme. Najbolje je to što možete da je radite bilo gde i to što daje odlične rezultate.

Izvor: crnobelo.rs/Milena O.  |  
Ilustracija Foto: WellStock/Shutterstock
Ilustracija Foto: WellStock/Shutterstock
.

Stručnjaci tvrde da je pet minuta dnevno u plank položaju idealno, ali se svakako od početnika ne očekuje da odmah postignu ovaj tempo. Započnite sa kraćim intervalima planka i svakog sledećeg dana ga produžavajte za pet sekundi.

Ako budete uporni, evo šta možete da očekujete za dva meseca:

Bol u leđima će prestati

Ako vežbu izvodite pravilno, ona ni na jedan način ne može da našteti kičmi. U stvari, jača mišiće koji drže leđa, pomažući vam da se oslobodite bolova u njima. Međutim, ako imate ozbiljnijih problema sa kičmom, konsultujte se sa svojim lekarom ili ortopedom pre nego što počnete sa plank položajem.

Stomak postaje čvršći

Plank je tip vežbe koja je nezamenljiva kada je reč o zatezanju stomačnih mišića i nema negativne efekte na leđa, za razliku od nekih drugih vežbi sličnog tipa.

Ispravlja držanje tela

Ima pozitivan efekat na držanje tela i olakšava ispravljanje. Ovo će učiniti da izgledate nekoliko centimetara viši, a leđa, ramena i vrat će vam biti veoma zahvalni.

Poboljšava savitljivost

Savitljivost je osobina koja vam može biti od velike pomoći u životu, bez obzira da li morate da se sagnete da dohvatite nešto sa poda, da se protegnete do visoke police u kuhinji kako biste dohvatili kafu ili da isprobate novu pozu sa partnerom.