Simptomi koji upozoravaju na slab rad bubrega

Jedan od najčešćih simptoma bolesti bubrega jeste bol u donjem delu leđa.

Bol se može pojaviti u jutarnjim satima, na jednoj ili obe strane donjeg dela leđa. Takođe, možete osetiti poteškoće prilikom mokrenja. Ovo je najstariji znak oštećenja bubrega i ako se dijagonstikuje na vreme, može se uspešno lečiti.

Osip, suvoća, svrab

Ovo je standardan simptom da nešto nije u redu sa bubrezima. Ako vas koža često svrbi bez nekog očiglednog razloga, onda je veoma moguće da su vaši bubrezi oštećeni.

Promene u mokraćnoj funkciji

Bubrezi su odgovorni za izlučivanje mokraće, pa zbog poremećaja funkcije dolazi do promene u izlučivanju. Ova promena može da uključuje sledeće:

Mokraća može biti penasta, češće uriniranje tokom noći, urin može da sadrži krv, osećaj pritiska ili poteškoća sa mokrenjem, češće mokrenje, ili u većim količinama nego inače, bleda mokraća i ređe mokrenje ili u manjim količinama nego inače.

Budite svesni da su početne promene mokraćne funkcije samo blagi znakovi problema sa bubrezima, a promena boje urina je znak težeg stanja.

Otoci u raznim delovima tela

Bubrežna oštećenja rezultuju dodatnim nakupljanjem tečnosti, koja se ogleda u oticanju lica, ruku, nogu, zglobova, stopala. To pokazuje da je oštećenje bubrega mnogo teže i da treba reagovati odmah.

Umor i slabost

Hormon eritropoetin, koji proizvode bubrezi, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koja imaju ulogu u prenošenju kiseonika u ćelije.

Oštećenje bubrega smanjuje izlučivanje ovog hormona, što dovodi do smanjivanja broja crvenih krvnih zrnaca, a time i do anemije.

Kako poboljšati funkciju bubrega?

Funkcija bubrega delotvorno može biti poboljšana kroz dijetu i bolji način života.

Prva stvar koju možete da uradite jeste da ne pušite i izbegavate okolinu i proizvode sa visokim sadržajem kadmijuma.

Redovno vežbanje, hidratacija, upotreba nezaslađenog soka od brusnica na dnevnoj bazi, može znatno poboljšati zdravlje bubrega.

Izvor: b92.net