SEDAM NAMIRNICA koje uništavaju zube: Izbegavajte ih u širokom luku

Svi znamo da slatkiši izazivaju karijes, ali nisu samo oni opasni po zdravlje naših zuba.

Izvor: 24 sedam.rs/Z.A.S.  |  
Foto: Aleksandr Rybalko/Shutterstock
Foto: Aleksandr Rybalko/Shutterstock
.

Slatkiši izazivaju karijes i svi znaju da ih treba izbegavati. Takođe, ukoliko želite da sačuvate svoje bele zube, trebalo bi da izbegavate često konzumiranje crnog vina, jer ono ostavlja mrlje.

Ipak, ovo nisu jedine namirnice koje su opasne po zdravlje zuba i oralnu higijenu. Postoje one koje su naizgled potpuno bezopasne, a i te kako mogu da oštete zube.

Prema savetu stomatologa, bilo bi poželjno da izbegavate ove namirnice:

Suncokret

Imaju tvrdu spoljašnju ljusku koja može da ošteti zube. Ako ste ljubitelj ove grickalice, bolja opcija će biti oljuštene semenke.

Kockice leda

Ne bi trebalo da grizete led zubima. Kada stisnete dva kristala, jedan se mora slomiti. Kocke leda mogu da oštete zubnu gleđ jer su tvrde. Takođe, konzumiranje izuzetno hladnih ili toplih napitaka negativno utiče na zube.

Sportska pića

Iako ovi napici sadrže elektrolite koji pomažu vašim mišićima nakon treninga, ne zaboravite da su puni šećera. Nije loše ponekad popiti sportsko piće, ali neka vam to ne postane navika.

Voda sa ukusom

Iako aromatizovana voda ne sadrži šećer, sadrži kiseline koje uništavaju zube. Zbog aditiva kao što su šećer ili kiseline, aromatizovana voda i sportski napici, pH vrednost pljuvačke se menja, kiselost se povećava, a to smanjuje otpornost zubne gleđi. Kada se emajl uništi, biće teško vratiti ga u normalno stanje. Tada zubi postaju podložni karijesu, upalama i infekcijama. Najbolje je piti običnu vodu.

Suvo voće

Zbog svoje lepljivosti, sušeno voće duže ostaje na zubima, a povećava se aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer, kao i kiselost koja može da dovede do karijesa.

Čips

Hrana koja sadrži skrob, kao što je čips, izaziva karijes. Enzimi iz pljuvačke započinju proces varenja ove hrane u ustima tako što razlažu ugljene hidrate u šećer koji postaje hrana za bakterije u ustima. Čips se može zaglaviti između zuba i doprineti razvoju zubnog plaka. Ako povremeno uživate u čipsu, obavezno isperite usta sa puno vode nakon konzumiranja i obavezno koristite zubni konac.

Alkohol

Alkohol isušuje usta i tako doprinosi nastanku karijesa. Zbog smanjenog lučenja pljuvačke gubi se njena funkcija ispiranja, pa se povećava osetljivost zuba i sluzokože usne duplje.

Obratite pažnju na to koju hranu jedete i koja pića svakodnevno pijete, ako želite da održavate dobru oralnu higijenu.