Rešite se bora na dekolteu: Pijte puno tečnosti, ali i jedite hranu bogatu ovim vitaminom!

Većina žena vodi računa o nezi lica i vrata, kako bi sprečile stvaranje bora, ali neretko zaboravljanju da njegu treba "proširiti" i na dekolte.

foto: Depositphotos/OtnaYdur
foto: Depositphotos/OtnaYdur
.

I na tom području, koža se s godinama menja, ali godine nisu jedini faktor koji može da dovede do toga.

Jednako kao lice ili vrat, i dekolte je često izložen suncu i vetru, zbog čega koža može da postane osetljiva i sklonija borama. Na to može da utiče i spavanje na boku, tako da grudi vise na jednu stranu, kao i nošenje neodgovarajućeg grudnjaka.

Danas postoji mnogo skupih kozmetičkih preparata koji mogu da pomognu u tome da pravilno negujete i ovo područje, ali ako je ta nega redovna, često su dovoljna i mnogo jeftinija prirodna rešenja.

Evo nekoliko saveta koji su uopšteno korisni u zaustavljanju starenja i preranih promena na koži, pa tako i na koži na ovom području:

Pijte puno tečnosti

Održavanje tela hidratiziranim jedan je od najvažnijih koraka o kojima treba da vodite računa ako želite da smanjite bore ispod vrata i na području dekoltea. Najbolji izbor su voda i biljni čaj, smanjite potrošnju slatkih pića na minimum, jer ona mogu da podstaknu upalu u organizmu, koja vodi ubrzanom starenju kože.

Mažite telo hidratantnim losionom

Odlična ideja je redovno mazanje područje iznad prsa hidratantnim losionom, kako biste osigurali da koža i na taj način bude hidratizovana. Dermatolozi posebno preporučuju losione koji sadrže vitamin E, ali klonite se onih koji sadrže jake mirise, te neželjene sastojke - poput parabena, benzoil peroksida, BHA i BHT kancerogenih prezervativa i slično.

Kokosovo ulje za masažu

Žene već dugo koriste kokosovo ulje kako bi ublažile bore i svakako ga je dobro koristiti i na području dekoltea. Redovno masirajte kokosovo ulje na područje iznad prsa malim kružnim pokretima. Toplo ulje ima još bolje delovanje, ali nije potrebno da ga grejete na vatri, dovoljno je da stavite nekoliko kapi na dlanove i protrljate ih, kako bi se tako zagrejalo. Ako ga nemate pri ruci, dobar izbor je i ekstra devičansko maslinovo ulje.

Koristite kremu za sunčanje

Kad izlazite napolje tokom dana, nanesite kremu za sunčanje, posebno na dekolte. Izlaganje suncu jedan je od uzroka preranog starenja kože, a područje iznad prstiju tokom zime obično je umotano odećom, pa na prvim zracima sunca može biti da bude vrlo osetljiva ako ne koristite odgovarajuću zaštitu. Birajte kremu s SPF barem 15 i nanesite je posebno pažljivo na sve delove tela koji su zimi pokriveni, a u proleće ih otkrivamo. Preko leta koristite puno veću zaštitu i ne zaboravite taj deo tela.

Jedite hranu bogatu vitaminom C

Osim što jača imunološki sistem, vitamin C takođe pomaže u prevenciji bora. To je zato što je koristan za sintezu kolagena koji učvršćuje i omekšava kožu. Svaki dan konzumirajte namirnice bogate C vitaminom, poput agruma, kivija i zelenog lisnatog povrća što će zaustaviti znakove vremena na vašoj koži.

Oblozi od svežeg krastavca

U blenderu izmiksajte manji krastavac i nanesite tu smesu na prsa. Vitamin C u soku podstaknuće sintezu kolagena. Dobro rešenje je i sok od paradajza (domaći, od svežeg izmiksanog paradajza) koji sadrži brojne hranjive sastojke za kožu. Najbolje je stavljati takve obloge na kožu uveče, pre spavanja, po nekoliko minuta, pa isprati.

Spavajte na leđima

Konačno, ali ne najmanje bitno, da biste izbegli bore na području dekoltea, ili ružnu crtu između prsa, pokušajte da spavate na leđima, a ne na boku. Naime, ako spavate na boku, tokom tih nekoliko sati gravitacija će učiniti svoje - prsa dugo vise na jednu stranu, zbog čega se mogu pojaviti bore. Ako vam je teško da spavate na leđima, uveče zamotajte tenisku lopticu na spoljašnji deo ruke,ili postavite jastučiće oko tela koji će sprečiti da se okrenete na bok.

Izvor: Nezavisne