Pratite promene na grudima, jer one dosta otkrivaju o vašem zdravlju

Često vas prati bol u grudima, ali većina razloga je benigna, poput hormonskih promena ili previše kofeina. Ipak, trebalo bi da obraćate pažnju na grudi, jer njihovo stanje dosta otkriva o vašem zdravlju.

.

Pratite nas i na Viberu!

Najčešći razlog rasta grudi je dojenje, jer su grudi spojene masnim tkivom. Drugi razlozi mogu biti trudnoća (zbog mlečnih kanalića koji se šire), upotreba kontraceptivnih pilula ili hormonske promene koje se odnose na sve što izaziva menstrualni ciklus. U svakom slučaju nema razloga za zabrinutost.

Ako vam se dešava suprotno i vaše grudi se smanjuju, verovatno ste izgubili na težini ili vam pada nivo estrogena. Ukoliko pritom imate akne i pojačanu dlakavost možda je reč o sindromu policističnih jajnika (PCOS). Uzrok može biti i previše kafe. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da ispijanje tri šolje kafe dnevno može smanjiti mlečne kanale.

DNK određuje oblik grudi, ali se on s vremenom menja.

- Oblik i izgled grudi u velikoj meri zavisi od vaših godina i menja se nakon rađanja i dojenja - ističe hirurg i autor studije dr Danijel Maman.

Vremenom se ligamenti istežu, vezivno tkivo puca, a koža gubi elastičnost. Da vam gravitacija ne bi postala neprijatelj bitno je da nosite kvalitetan, odgovarajući grudnjak i izbegavate jo-jo dijete jer oscilacije u težini rastežu kožu.

Tokom menstrualnog ciklusa grudi vam mogu delovati čudno zbog hormonskih promena koje mogu izazvati benigne ciste ispunjene tečnošću. Te fibrocistične promene su normalne. Razlog za zabrinutost imate ako vam se pojave kvržice ispod pazuha ili preko bradavica koje su pritom osetljive pa čak i bolne na dodir. 

Iako su neke studije dovodile u vezu velike grudi i veći rizik od raka dojke nedovoljno je dokaza pa nemate razlog za zabrinutost.

Uzroci takođe, mogu biti PMS, loš grudnjak i nošenje teške torbe preko jednog ramena.

Bolne grudi može izazvati nedostatak gvožđa, što reguliše hormon štitne žlezde. 

Uvučene bradavice su normalne ako ih imate oduvek. Ali, ako odjednom primetite da su uvučene hitno se javite lekaru, jer je rak dojke jedan od uzroka uvlačenja grudi.

Iscedak iz bradavice takođe nije neobična pojava, ali može i signalizovati problem. Ako imate iscedak iz obe dojke verovatno je reč o hormonskom problemu izazvanom povišenim nivoom prolaktina. Iscedak može biti i simptom trudnoće. Ali, ako imate iscedak iz samo jedne dojke, ili krvav iscedak, obratite se lekaru. 

Izvor: espreso.rs