Poznato je da je med zdrav, ali koje su zapravo njegove DOBROBITI? Za ove 4 možda niste čuli...

Jedna je od najzdravijih namirnica, jer se u medu nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.

Ilustracija Foto: Davizro Photography/Shutterstock
Ilustracija Foto: Davizro Photography/Shutterstock
.

Lako se vari, brzo vraća snagu i osnažuje psihu. Takođe, pomaže kod bržeg zarastanja rana, bolesti digestivnog sistema i povišene telesne temperature, a može se koristiti čak i kao sredstvo za čišćenje.

U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog lečenja. Ali ima on još mnogo zdravstvenih prednosti, o kojima se malo zna. Hajde u nastavku da se podsetimo...

1. Olakšanje kod problema sa sinusima

Antibakterijska i antiseptička svojstva koja su prirodno prisutna u medu, pomažu nam prilikom upale sinusa i lečenju infekcija. Med takođe smiruje grlo, smanjuje kašalj i jača imunitet.

2. Prirodni izvor energije

Prirodni, neprerađeni šećer koji sadrži med, diretkno ulazi u krvotok i može pružiti brzi nalet energije. Vaš trening u teretani imaće velike koristi od ovog brzog pojačanja energije, posebno ako radite duge vežbe izdržljivosti, prenosi vecernji.hr.

3. Sadržava antioksidanse

Što je med tamniji, to sadrži više antioksidanasa, prirodnih spojeva koji pomažu u obnovi oštećenih stanica što može povećati rizik od bolesti srca ili kancerogenih oboljenja. Dovoljna dnevna doza su dve ili tri kašičice meda, ako uz to konzumirate i dovoljno voća i povrća.

4. Brz i dubok san

Ako vas muči nesanica, topli napitak sa medom i mlekom neposredno pred spavanje će vam pomoći da se konačno odmorite. Nekoliko kašika meda u toplom mleku ili čaju već duže se koristi kao sredstvo za poboljšenje sna.