Poznati pedijatar otkriva koliko je OPASAN STOMAČNI VIRUS koji najčešće hara u vrtićima i u kojem uzrastu deteta treba biti NAJOPREZNIJI (VIDEO)

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da su najvažniji simptomi virusa, kojeg sada ima gotovo u svakoj porodici, bol u stomaku, dijareja i povraćanje, praćeni opštom malaksalošću i apatijom.

T. R.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Printscreen Prva TV
Foto: Printscreen Prva TV
.

„Neverovatno je koliko ovaj virus obori ljudima želju i mogućnost za normalnim funcionisanjem. Deca tada nisu u stanju da idu u vrtiće ili škole. Virus je prisutan čak i u uzrastu beba, gde može da bude opasan zbog preteće dehidratacije“, rekao je doktor i dodao da se uz ove simptome javljaju i bolovi u rukama i nogama, a temperatura može da bude prisutna, ali ne mora.

Kako kaže virus traje "mučnih" 3 do 5 dana, ali važno je znati da je to samoizlečiva bolest, odnosno za nju nije potrebna terapija, već je najvažniji odmor i dovoljan unos tečnosti i elektrolita.

„Neka ljudi misle da je dovoljno da pijete čaj, ali dehidracija nije samo gubitak tečnosti već i elektrolita i minerala. Njih možemo da nadoknadimo kroz supice iz kesice. Neki roditelji kažu „napraviću ja domaću supu“, ali u ovim slučajevima bolja je ona iz kesice“, kaže Milićević i dodaje kada sprečimo tu dehidrataciju ostalo organizam uradi sam.

U kojim slučajevima dete treba da lečite kod kuće, a kada je vreme da se javite lekaru, koliko traje imunitet posle preležanog virusa i šta se dešava u organizmu kada trenirate ili se umarate dok ste bolesni pogledajte videu.