Počinju testiranja na Kovid-19! Da li nas prisustvo antitela može zaštiti od ponovne infekcije korona virusom?

Od ponedeljka počinje testiranje na Kovid-19 na lični zahtev, čime će moći da se otkrije prisustvo antitela. Ono što je mnoge zabrinulo jeste istraživanje koje je pokazalo da eventualno prisustvo antitela nije sigurna zaštita od ponovne infekcije. O toj temi razgovaramo sa imunologom i članom kriznog štaba dr Srđom Jankovićem u "Jutru".

.

"Nadamo se da ćemo sigurnom putanjom vremenom doći do nula slučajeva zaraženih Kovidom-19", prokomentarisao je dr Janković jučerašnji izveštaj sajta kovid19.rs koji je pokazao da u poslednja 24 časa nije bilo žrtava ovog virusa.

Izbegli smo da epidemijska kriva postane eksponencijalna i izbegli smo masovno umiranje. To je bilo suštinski važno i to smo, sada sa sigurnošću tvrdimo, uspeli. Koliko je zasluga lekara, državnih organa, toliko i građana, ali i koliko smo imali sreće, to će i analiza na kraju pokazati", objasnio je doktor.

Da li oni građani koji su preležali korona virus treba da imaju bojazan od ponovne zaraze i da li nas prisustvo antitela štiti, pokušao je da objasni doktor Janković.