Pivo nije krivo, a jabukovo sirće neće pomoći! Ovo sigurno niste znali o masnoćama na stomaku!

To što ste nezadovoljni izgledom je najmanje važna stavka kada je u pitanju višak masnoća na području stomaka…

Pivo nije krivo, a jabukovo sirće neće pomoći!, foto: Kittisak Jirasittichai/Shutterstock
Pivo nije krivo, a jabukovo sirće neće pomoći!, foto: Kittisak Jirasittichai/Shutterstock

Telesne masnoće skupljaju se uglavnom na području stomaka, grudi, bedara i zadnjice. Primarni razlog za nastanak masnih naslaga je pogrešna ishrana, poput pice, hamburgera i gaziranih pića, ali i stres zbog kojeg i posežete za ovim "lošim" zadovoljstvima.

Koliko su masnoće na stomaku opasne za zdravlje?

Stručnjaci se slažu da je količina skrivenih masnoća (one koje se nalaze ispod kože i nisu vidljive) na području stomaka, usko povezana s određenim bolestima, pa ne samo da nećete moći da zakopčate pantalone, već možete patiti i zbog ozbiljnijih problema, poput:

* Dijabetesa
* Bolesti masne jetre
* Visokog holesterola
* Raka dojke
* Upale pankreasa

Šta znači merenje obima struka?
Možete zaključiti koliko masnoća imate ako izmerite struk. Naučnici tvrde da je obim struka najbolji pokazatelj dužine životnog veka. Prema rezultatima jednog istraživanja, žena visoka 1.60 cm trebalo bi da ima obim struka 80 centimetara. Muškarac visok 1.80 m trebao bi da ima obim struka oko 90 cm. Veći obim struka znači i veći rizik od smrti. Navodno je dovoljno 15 cm većeg obima struka kako bi vam život bio kraći za dve godine.

Najlakše se gube upravo te masnoće!
A to je ujedno i veoma dobra vest! Kako biste se rešili ovih masnih naslaga potrebno je da se krećete. Vežbanje ne mora da bude komplikovano, možete samo brzo da hodate jedan sat dnevno ili da se posvetite traci za trčanje i tako ubrzate rad metabolizma. Ako više sedite, napravite podsetnik da morate da se krećete. Ako ste hrabri, radite tako da stojite, a pritom možete da radite i čučnjeve…

Vrpoljenje pomaže!
Gestikulacija vam nije strana? Lupkate prstima kad slušate muziku? Ljudi misle da ste hiperaktivni? Možda nije u pitanju vežbanje i neće uticati na razvoj mišića ili snage, ali se smatra aktivnošću koja troši kalorije. Kad vam neko kaže da se previše vrpoljite, odgovorite da radite na gubitku masnoća.

Jabukovo sirće neće pomoći
Iako se može koristiti u razne svrhe, gubitak masnih naslaga nije jedna od njih, iako mnogi tako tvrde. Istraživanja na životinjama dala su nadu da pomaže pri mršavljenu, ali ne postoje naučni dokazi da deluje na ljude.

Ne krivite pivo
Mnogi veruju da je često ispijanje piva odgovor na pitanje odakle se stvorio stomak, ali iako ovaj napitak ima puno kalorija, ne znači da će uticati na nakupljanje masnoća na području stomaka. Možda su ipak za to odgovorniji zaslađeni napici, tako barem kažu neki stručnjaci…

Zamenite sokove zelenim čajem
Kako biste se rešili masnih naslaga pazite šta jedete – puno povrća, manje porcije i manje nezdrave hrane. Dovoljan broj studija potvrđuje da je zeleni čaj dobar za otapanje masnoća, ali rezultati istraživanja su daleko od sigurnih činjenica. Jedno je sigurno, zaslađena pića su puna kalorija pa ih izbegavajte.

Istina o ribljem ulju
Riblje ulje se dugo smatra dobrim dodatkom za zdravlje srca, a navodi se i kako pomaže pri kontroli triglicerida. Pomaže li kod masnoća na stomaku? Ne baš… Nisu pronađeni dokazi da će ono uticati na gubitak masnoća.

Kako deluje na zdravlje kostiju?
Dugo su lekari mislili da je višak kilograma dobar za kosti jer ih tako čini jakim i čuva od povreda. Ipak, novija istraživanja pokazuju da to baš nije istina, a jedna je pokazala da višak masnoća na području stomaka utiče na slabljenje kostiju, piše Ordinacija.hr.