Pet osoba preminulo od posledica TROVANJA KAJMAKOM zaraženim LISTERIJOM: U kojim sve NAMIRNICAMA ova bakterija može da se nađe? (VIDEO)

Od posledica trovanja kajmakom u Austriji je preminulo pet osoba, a njih šestoro je ostalo sa trajnim posledicama po zdravlje.

T. R.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV printscreen
Foto: Prva TV printscreen
.

Uzrok za to je bakterija listerija, koja je, kako kaže dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije Gradski zavod za javno zdravlje, širom rasprostranjena u našem okruženju.

“Ima je u zemlji, vodi, često i u digestivnom traktu životinja, koje su tada rezervoari ove bakterije, a nemaju klinički ispoljene simptome bolesti”, kaže dr Maris.

Ona dodaje da je listerija veoma opasna, jer se razmnožava i opstaje u širokom opsegu temperatura, čak od 0 do 45 stepeni, što znači da može da opstane na temperaturi frižidera, gde najčešće i čuvamo hranu u kojoj može da se nađe.

Kakvih slučajeva oboljevanja od ove bolesti je bilo kod nas i u kojim sve namirnicama ova bakterija može da se nađe osim u kajmaku otkrio je dr Vladimir Milivojević, specijalista gastroenterologije Kliničkog centra Srbije.

Odgovore na ova pitanja, kao i ko je najugroženija grupa i kako uopšte nastaje listerija pogledajte u videu.