Peščane mušice se pojavile u Srbiji i prenose virus koji izaziva MENINGITIS? Da li imamo razloga za brigu - dr Tomašević sve razjasnila!

Peščana muva, insekt koji prenosi brojne viruse, a kako navode mediji možda i meningitis, pojavila se u Srbiji. Imaju li građani razloga za brigu i kako taj insekt da prepoznamo, ovoga "Jutra" istraživala je naša reporterka Milica Milovanović u razgovoru sa dr Snežanom Tomašević sa Instituta za medicinska istraživanja.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"Peščane mušice, u našem narodu poznaju kao 'nevidi', poznate su na ovim prostorima. To nije nešto što se tek sada pojavilo. One su jako sitne, od dva do tri milimetra, nečujne su, i ubadaju generalno noću i zbog toga je vrlo teško da ih vidimo. Žućakste su boje pa se zato zovu "peščane mušice" i sam ubod može da bude bolan. On sam po sebi nije opasan, ali može da prenese uzročnike bolesti, od kojih je najznačajnija lajšmanijaza, i ta bolest može da bude problematična".

Ove mušice prenose i virus koji izaziva papatači groznicu, koja kod većine pacijenata prođe potpuno asimptomatski, a da li prenosi virus koji izaziva meningtis, i da li naši građani imaju razloga za brigu, detaljno je objasnila doktorka Tomašević...